Forurenset grunn
Områder hvor det tidligere har vært industri kan være forurenset av tidligere utslipp fra produksjonen eller akutt forurensning. Grunn som danner syre eller andre stoffer som kan medføre forurensning i kontakt med vann og/eller luft regnes også som forurenset grunn.
Forurenset grunn har konsentrasjoner av helse- eller miljøfarlige stoffer som overstiger de fastsatte normverdiene i vedlegg 1 til forurensningsforskriften kapittel 2. Ofte vil forurensning i seg selv ikke utgjøre noen fare. Terrenginngrep øker imidlertid risikoen for spredning. Tiltakshaver skal derfor vurdere og ved behov undersøke om det er forurenset grunn i området.
Hvem er myndighet for forurenset grunn?
Ved bygging eller graving i forurenset grunn er kommunen myndighet, og tiltakshaver må utarbeide en tiltaksplan som kommunen skal godkjenne. Kommunen er også myndighet i saker knyttet til lokaliteter der Miljødirektoratet eller Statsforvalteren er myndighet, men slike saker bør alltid klareres med den aktuelle myndigheten. Miljødirektoratet kan etter forurensningsforskriften § 2-2 bestemme at en sak skal behandles av Miljødirektoratet eller Statsforvalteren. Dette kan for eksempel være særlig komplekse saker eller saker med behov for en samordnet nasjonal praksis.
Statsforvalteren kan pålegge den som er ansvarlig for forurensningen å undersøke og rydde opp i forurenset grunn for bransjer vi har ansvar for. For andre bransjer er Miljødirektoratet myndighet.
Bygging på nedlagte deponier
På grunn av potensielle problemer med deponigasser anbefaler ikke Miljødirektoratet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet at man bygger boliger, sosial infrastruktur eller næringsbygg på nedlagte deponier hvor det er gassdannelse eller i randsonen til disse deponiene. Dersom man likevel vurderer bygging må man kunne dokumentere at dette er helse- og miljømessig forsvarlig. Veileder M-1780 gir informasjon om regelverket og om hva man bør undersøke før en eventuell utbygging på et nedlagt deponi.
Databasen Grunnforurensning
Databasen Grunnforurensning viser eiendommer med forurensning i grunnen. Databasen hjelper myndighetene i saksbehandlingen og bidrar til å forhindre spredning av forurensede masser. Opplysninger om lokaliteten hvor det er registrert forurenset grunn er synlige i Matrikkelen.
Tilstandsrapport for forurenset grunn
Alle virksomheter som er omfattet av forurensningsforskriften kapittel 36 vedlegg 1 (IED), skal gjøre rede for forurensningssituasjonen i grunnen. Krav om dette følger av forurensningsforskriften § 36-21.
Bestemmelsen gjør at en bedrift som skal starte opp ny forurensende aktivitet på et område, må dokumentere om grunnen er forurenset før aktiviteten starter opp. Det samme kravet gjelder for eksisterende virksomheter som skal søke om å endre sin tillatelse. Dette for at det blir klart hva bedriften har ansvar for dersom aktiviteten fører til forurensning av grunnen.
I veileder Tilstandsrapport for industriområder. Dokumentasjon av farlige stoffer i jord og grunnvann (M-630) beskrives hvilke kriterier som utløser krav om tilstandsrapport, omfanget av undersøkelsene som kreves og krav til rapportering.
Undersøkelsen skjer i to faser:
- I den første fasen skal bedriften vurdere om virksomheten vil kunne forårsake forurensning med farlige stoffer til jord og grunnvann. Den skal også vurdere om området virksomheten drives på, kan være forurenset med farlige stoffer fra tidligere eller omkringliggende virksomhet.
Hvis fase 1 viser at det er fare for at virksomheten kan forurense grunnen med farlige stoffer, eller at det foreligger historisk forurensning som senere kan knyttes til den omsøkte virksomheten, skal bedriften dokumentere forurensningsnivåene i jord og grunnvann.
- Fase 2 vil vanligvis kreve grunnundersøkelser og analyser av jord og grunnvann, med mindre forurensningsnivåene er tilstrekkelig dokumentert i tidligere undersøkelser.
Kontaktpersoner
Lenker
Dokumenter
- Grunnforurensning - bransjer og stoffer
- Helsebaserte tilstandsklasser for forurenset grunn
- Veileder for forurensningsforskriften kap. 2
- Veileder for Grunnforurensning
- Veileder, bygging på nedlagte deponier
- Kurs i Grunnforurensning for kommunene, FMOV
- Tiltakshavers ansvar ved terrenginngrep i forurenset grunn
- Kommunens oppgaver ved terrenginngrep i forurenset grunn
Tillatelse til anleggsarbeid?
Anleggsarbeid trenger stort sett ikke tillatelse fra Statsforvalteren etter forurensningsloven, da midlertidig anleggsarbeid faller inn under unntaksbestemmelsene i § 8. Det er først og fremst større infrastrukturprosjekter som utløser behov for tillatelse.
Midlertidig anleggsarbeid kan likevel medføre betydelig skade på miljøet, for eksempel ved at store mengder partikler eller slam finner veien til vann og vassdrag. Tiltakshaver har ansvar for å sikre at vann og vassdrag ikke blir skadelidende av anleggsarbeidet.