Tillatelse til miljøtiltak i Lundevågen i Farsund
Farsund kommune har fått tillatelse til oppryddingsarbeider i forurenset sjøbunn i Lundevågen. Tiltakene skal ta miljøgifter som tungmetaller, PAH og PCB ut av sirkulasjon og forbedre økologisk tilstand i fjorden.
Lundevågen i Farsund er blant de 17 prioriterte områdene i det nasjonale arbeidet med opprydding i forurenset sjøbunn. Hensikten med arbeidet er å ta miljøgifter ut av sirkulasjon og bort fra økosystemet.
Store deler av sjøbunnen i Lundevågen er forurenset med både organiske miljøgifter og tungmetaller. De til dels meget høye nivåene av polyaromatiske hydrokarboner (PAH) og polyklorerte bifenyler (PCB) er utslagsgivende for at Lundevågen er prioritert.
Forurensningen stammer fra tidligere avrenning og utslipp fra industriområder, urban bebyggelse, skipstrafikk og småbåthavn.
Forurensningen medfører risiko for skade på miljø og på menneskelig helse via inntak av sjømat. Farsund kommune har derfor søkt om å dekke til 170 000 m2 forurenset sjøbunn samt å mudre opp til 8 000 m3 forurensede sedimenter. Tiltakene har som formål å forbedre tilstanden i fjorden.
Tillatelsen er gitt av Fylkesmannen på visse vilkår for å sikre at tiltakene gjennomføres hensiktsmessig og så skånsomt som mulig.