Faglige innspill til slåttemarksarbeidet nr. 1/2025

Informasjon fra Ellen Svalheim, nasjonal koordinator oppfølging av Handlingsplan for slåttemark.

Publisert 04.02.2025

Årets tema: Oppfølging av UN slåttemark sikrer artsbevaring. Vi ønsker å løfte fram at en rekke trua arter hører hjemme i slåttemarkene og at skjøtselen er med på å ta vare på dem. Her oppfordres dere alle til å sette søkelys på temaet i deres region. Planlegg gjerne nyhetssaker med gode eksempler der alt fra trua villbier, sommerfugler, beitemarksopp, planter eller andre arter ivaretas ved skjøtselen til grunneiere, lag og foreninger. Kanskje får dere hos Statsforvalteren gode tips fra årets tilskuddsrunde? Vi trenger gode nyheter! De kan både inspirere og motivere til at restaurering og skjøtsel er viktig og nytter.  Her er både internasjonale mål om stans av artstapet og Stortingsmelding om naturmangfold styringsdokument.

  • Årets tema et hakk videre: Slåttemarker under oppfølging kan fungere som «fosterhjem» eller «mottakshjem» for å bedre statusen til trua arter. Det pågår nå flere oppformeringsprosjekter av rødlistearter som hører hjemme i slåttemark. Der målet er tilbakeføring etter utarbeida utplantings- og oppfølgingsplaner. Konkret pågår et arbeid for flere trua orkideer, der slåttemarker kan være aktuelle mottakshjem for oppformerte planter. Det samme gjelder flere sommerfugler bl.a.  Apollosommerfugl med egg henta fra slåttemarker i Telemark.
  • Jeg får av og til henvendelser om det er ok å samle frø av trua arter for pluggplanteproduksjon med mål om utsetting/tilbakeføring i slåttemarker innen utbredelsesområdet. Kjenner du til slike konkrete tiltak send oss gjerne et tips. Med utgangspunkt i Miljødirektoratets anbefalinger og  NINAs Rød til Grønn-metoden vil vi da forsøke å sammenstille  en del konkrete eksempler og forhåpentligvis få på plass en praktisk veileder med retningslinjer og råd under dette.

Skjøtselsplanmal: På grunn av en del tilbakemeldinger på tekniske utfordringer med skjøtselsplanmalene gjør Miljødirektoratet nå ei teknisk oppdatering av disse i vinter. Målet er å få alle maler oppdatert på to målformer før årets skjøtselsplanoppdrag settes i gang. Miljødirektoratet vil informere nærmere når oppdaterte maler blir gjort tilgjengelig gjennom statsforvalterne (via SF-nett).

Meld i fra om planlagte angementer: Miljødirektoratet ønsker å lage oversikt over planlagte markdager og feltarrangementer knytta til oppfølging av slåttemark eller andre trua naturtyper og arter rundt om landet.  Dette for å koble sammen folk i ulike nettverk, der det kan hektes på andre aktiviteter bl.a. under Pollinatortiltaksplanen, som for eksempel "Den ville pollinatortellingen" i regi av La humla suse, «Pollinatorvennlige kommuner-samlinga» til Statsforvalteren i Rogaland som vil arrangeres i år også. Send tips om arrangement til Dordi Mogstad i Miljødirektoratet eller til meg.

Støttehabitater: For dere som er har prosjekter med å legge til rette for støttehabitater og buffersoner med stedegne markblomster, så er tida nå inne for å legge inn bestilling av frø (frøposer 10g hos La Humla suse eller for større mengder > 100 g hos NIBIO).

Til sist vil jeg tipse om følgende utrolig flotte animasjonsvideoer med tema om styvingstrær , stubbelauving  og gjengroing (beklager om det kommer reklame først). Hent dere en kopp kaffe, len dere tilbake og snurr film! Etterpå deler dere dem med de dere tror trenger å lære om dette.

 

Kontaktperson:
Ellen Svalheim
NIBIO, avd. for kulturlandskap og biologisk mangfold
Tlf. direkte: + 47 45 21 03 50