Infoskriv 24. mars 2025
- PT-prat på Teams 31. mars
- Teamsmøte om RMP 8. mai
- Kommunesamling landbruk 19.–20. mai
- Skogsamling 3. juni
- Tilskudd til drift av beitelag – høringsfrist 24 mars
- Vipetiltak i RMP
- Gjødselbruksforskriften – avklaringer
- Tiltak i beiteområder – melde behov for økt ramme
- Rydde i Agros
- Midler til kommunale jordvernstrategier
- Kurs AR5web i regi av NIBIO
- Mal for rutinebeskrivelse for AR5
PT-prat på Teams 31. mars
Mandag 31. mars kl. 12.00–13.30.
Tema: Kontroll og husdyrregisteret, m.m.
Kontakt Kjellfrid Straume om du ikke har fått innkalling.
Teamsmøte om RMP 8. mai
Torsdag 8. mai kl. 09.00–11.00.
Gjennomgang av tiltakene.
Innkalling kommer.
Kommunesamling landbruk 19.–20. mai
Hold av 19.–20. mai til kommunesamling på Rosfjord strandhotell, Lyngdal. Vi arbeider med programmet og har fått på plass en del interessante og aktuelle poster. Program og påmelding kommer under Kurs- og konferanser om ikke så lenge.
Skogsamling 3. juni
Hold av tirsdag 3. juni til vår tradisjonelle sommersamling for offentlig og privat skogforvaltning.
Tilskudd til drift av beitelag i RMP – høringsfrist 24. mars
En del endringer er foreslått. Vi minner om høringsfristen 24. mars kl. 23.59.
Vipetiltak i RMP
Det har kommet noen viktige endringer i vipetiltaket i RMP.
Og innmeldingsskjema for tiltak er på plass.
Gjødselbruksforskriften – avklaringer
Vi har fått inn en del spørsmål om det nye gjødselregelverket og fått noen avklaringer fra Landbruksdirektoratet.
Se egen artikkel under menypunktet Jordbruksforvaltning. Vi kommer til å oppdatere denne artikkelen etter hvert som vi får nye avklaringer fra Ldir og LMD.
Presentasjonen fra Teamsmøtet 5. mars finner du under Jordbruksforvaltning, i artikkelen med presentasjoner fra møter.
Tiltak i beiteområder – melde behov for økt ramme
Det er snart tid for andre fordeling av midler i ordningen tiltak i beiteområder. Send inn behov for midler innen 01.04.2025 på e-post til marit.eidet@statsforvalteren.no. Skriv hvilket type tiltak søknadene dere ønsker å prioritere gjelder og tilskuddsbeløp.
Erfaring fra tidligere år tilsier at der er lite midler i forhold til søknadsmasse i denne ordningen. Fellestiltak bør prioriteres før enkelttiltak. Vi anbefaler også at sanke- og skillehager, sperregjerder, ferister og bruer og elektronisk overvåkingsutstyr prioriteres før drifteveier og gjeterhytter.
Vi har fått en oversikt over hvor mange dyr fra beitelag registrert i Rogaland, som beiter i Agder og hvilke kommuner det gjelder. Vi vil ta hensyn til dette i andre fordeling.
Vi har tidligere kun fordelt midler til kommuner med registrerte beitelag. Andre registrerte lag eller foreninger som driver næringsmessig beitedrift kan også søke. Forskriften §2 Vilkår inkluderer også foretak som kan gis produksjonstilskudd hvis det er naturgitte eller driftsmessige forhold som gjør at det ikke ligger til rette for samarbeid.
Vi ønsker å se nærmere på om det er aktuelt å fordele noe av midlene til kommuner som ikke har beitelag, men hvor det er andre lag og foretak som kan søke tilskudd. Vi åpner derfor for at kommuner som ikke har beitelag også kan melde inn behov som nevnt over.
Rydde i Agros
Det kan ligge midler låst i søknader i Agros der saken egentlig er ferdig, men kommunen har glemt å avslutte den. Dette kan gjelde søknader med noe utbetaling på, men med lavere sluttkostnad enn innvilget. Disse sakene blir ikke automatisk avsluttet. Dermed er ikke restbeløp tilbakeført til kommunens ramme. Kommunen må selv søke de opp i Agros og avslutte saken. Gå til avansert søk. Søk på ordning og status. Vi ser blant annet at der ligger en del SMIL-saker med status Under etterrapportering og Under avslutning.
Midler til kommunale jordvernstrategier
Landbruksdirektoratet har lyst ut midler til utarbeiding av kommunale jordvernstrategier:
Utlysning av midler til utarbeiding av kommunale jordvernstrategier
Søknadsfristen er 15. mai, og de tar sikte på å få behandlet søknadene før sommeren.
Kurs AR5web i regi av NIBIO
Neste kurs i AR5web for å oppdatere AR5 i Sentral FKB, arrangeres på Teams torsdag 27. mars kl. 09.00–10.30. Det vil også komme 1–2 webkurs til, men dato for de er ikke klare enda.
I utgangspunktet er dette et kurs for nye brukere, men hvis det er lenge siden du deltok på tilsvarende kurs, er det kanskje behov for oppfrisking? Kanskje har det kommet ny funksjonalitet som ikke fantes i AR5web da du deltok på kurset sist.
Har du kollegaer som skal jobbe med AR5 og som ikke har tilgang til AR5web? Tips gjerne disse om kurset.
Kontakt NIBIO: Påmelding til kurs og beskjed om AR5web-problemer, sendes enten til Jørn Storholt (jps@nibio.no), Kristin Holm (krh@nibio.no) eller gisdrift@nibio.no.
Se mer om AR5web på NIBIOs nettside
Mal for rutinebeskrivelse for AR5
NIBIO har oppdatert sin mal til kommunene for rutinebeskrivelser for AR5. Bruk 10 minutter, så får du oppdaterte rutinebeskrivelser med oppdaterte nettlenker (hvis du bruker den nyeste malen). Se mal i vedleggene nederst på siden om kontinuerlig ajourhold.
Malen inneholder også lenker til klassifikasjonssystemet for AR5 og andre hjelpemidler for klassifisering og ajourhold av AR5.
Nederst på side 1 står det også et avsnitt om mulig trekk i FDV-godtgjørelsen til kommunen hvis kontinuerlig ajourhold er mangelfullt. Kartverket sender ut rapporter over nye bygg på areal som er registrert som jordbruksareal i AR5, og ber kommunene sjekke og rette.
NB: Det er viktig å huske på at det er AR5 klassifikasjonssystem og reglene om minsteareal der som gjelder. Nye bygg som er under minsteareal for AR5-flater kan en se bort ifra.