Infoskriv 18. desember 2024
- PT – frister
- RMP – frister og kontroll
- Agros åpner igjen 7. januar
- Veiledende enhetspriser for SMIL, m.m.
- Info om nytt gjødselregelverk
- Ny digital søknadsløsning for nydyrking – møte 9. januar
- Nasjonal Inn på tunet-konferanse
- Kurs i landbrukslovene under planlegging
- Gårdskart-aktuelt 5/2024
- Verdiskapingsrapport for landbruket
- Revisjon av landbruksstrategien
PT – frister
Vi minner om at dere bør være ferdig med så mye som mulig av saksbehandlingen i PT før jul.
RMP – frister og kontroll
Saksbehandlingsfristen for RMP-søknadene er 20. desember. Vi ser nå at omtrent 65 prosent av søknadene er behandlet og har status foreløpig godkjent. I tillegg ser vi at noen av kommunene ikke har haket av for stedlig kontroll i eStil-RMP.
Risikobasert kontroll er en del av saksbehandlingsprosessen. Minst 5 prosent av søknadene som landbrukskontoret behandler per søknadsomgang skal det være gjennomført stedlig kontroll av (eventuelt dokumentkontroll) før saksbehandlingsfristen.
Søknader som skal kontrolleres må velges ut til kontroll før de godkjennes, det vil si når de har status «mottatt» eller «under behandling», og det må hakes av for stedlig kontroll i eStil-RMP.
Vi viser ellers til Rundskriv 1/2024 - Regionalt miljøtilskudd i jordbruket (RMP) – forvaltningsansvar og saksbehandling der det står mer om frister, behandling og kontroll.
Hvis det er vanskelig å rekke fristen 20. desember, går det an å få utsettelse til begynnelsen av januar. Ta i tilfelle kontakt med Solfrid Mygland.
Når alle søknader er ferdig behandlet (foreløpig godkjent) skal vi hos Statsforvalteren fastsette endelige satser i samråd med representanter fra faglagene i strategigruppa for RMP. Deretter må kommunen foreta endelig godkjenning (attestering) av søknadene. Perioden for endelig godkjenning er 1. februar–14. februar. Hovedutbetalingen er 13. mars.
Agros åpner igjen 7. januar
Agros er som kjent strengt for vedtak og utbetalinger for årsskiftet. Systemet åpner igjen 7. januar. Statsforvalteren sender tildelingsbrev og tildeler LUF-midler rundt månedskiftet januar/februar.
Veiledende enhetspriser for SMIL, m.m.
Vi har oppdatert dokumentet med veiledende enhetspriser for SMIL, tiltak i beiteområder og UKL. Du finner det under Jordbruksforvaltning, i boksen SMIL, langt nede i høyre kolonne.
Info om nytt gjødselregelverk
Nå har det kommet info om gjødselregelverket på nettsiden til regjeringen:
Nye regler sikrer matproduksjonen i Norge og bidrar til bedre forhold i vassdrag og Oslofjorden – regjeringen.no
I utgangspunktet skulle det nye gjødselregelverket tre i kraft fra nyttår. Nå er det avklart at forskriftene (gjødselbrukforskriften og gjødselvareforskriften) skal innføres tidlig i februar 2025. For å gi gårdbrukerne nok tid til å legge om, vil nye fosforgrenser gjelde først fra 2027, så dette er utsatt med 2 år i forhold til forslaget i forskriftsutkastet. I tillegg er det lempet på dato for spredefrist i vårt område, så spredefristen ser ut til å bli 15. september istedenfor 1. september som opprinnelig ble lansert i forskriftsutkastet.
Ny digital søknadsløsning for nydyrking – møte 9. januar
Fra og med 6. januar innføres det digital søknadsløsning for nydyrking via Altinn – i fagsystemet Agros. I den forbindelse inviterer Landbruksdirektoratet saksbehandlere som jobber med nydyrking til et digitalt møte hvor vi demonstrerer løsningen og svarer på spørsmål. Det blir opptak av møtet, slik at det blir mulig å se gjennom i etterkant.
Vi har sendt invitasjon med møtelenke til saksbehandlere innen jordbruk i kommunene. Teamsmøtet blir 9. januar kl. 12–14.
Nasjonal Inn på tunet-konferanse
Stavanger 11.–12. februar. Påmelding innen 10. januar.
Mer informasjon og lenke til påmelding på nettsiden til Statsforvalteren i Rogaland
Kurs i landbrukslovene under planlegging
Vi planlegger med Lister-kommunene som arrangør å avholde et to-dagers seminar. Landbrukslovene (jordloven, konsesjonsloven, nydyrkingsforskriften, landbruksveiforskriften m.m) blir tema på dag 1, mens dag 2 vies til sentrale temaer innen forvaltningsloven, vinklet inn mot forvaltningsrettslige problemstillinger innen landbrukslovgivningen. Sentrale temaer her blir begrunnelsesplikten, veiledningsplikten, klage og omgjøring, partsoffentlighet i forvaltningsloven og offentlighetsloven.
Planen er å sette opp kurset rundt februar–mars. Send en e-post til Kristen Gislefoss om du har innspill til tema. Gi også beskjed dersom du sannsynligvis blir med, slik at vi får en foreløpig oversikt over hvor mange deltakere vi bør planlegge for.
Gårdskart-aktuelt 5/2024
En ny utgave av Gårdskart-aktuelt er klar på nettsidene til NIBIO.
Her kan du blant annet lese om:
- årets julegave: samtaleroboten Ask i Gårdskart
- verdiskaping i jordbruket i Arealbarometer
- oppdaterte kartlag i Kilden
- kurs i AR5web
Verdiskapingsrapport for landbruket
NIBIO har altså lagt ut en verdiskapningsundersøkelse per fylke ut på deres nettside. Verdiskapningsrapportene i landbruket er utarbeidet av NIBIO i samarbeid med Østlandsforskning og Sintef. Det er Agder bondelag som er bestiller av denne. Fylkeskommunen har finansiert.
Verdiskaping i jordbruket – Nibio
De har i tillegg laget en egen presentasjon der de beskriver verdiskapningen per kommune: Vedlegg til 10 (126) 2024.pdf
Arealbarometeret er en enkel og fin oversikt per fylke og kommune.
Revisjon av landbruksstrategien
Det regionale partnerskapet (Statsforvalteren, fylkeskommunen, Innovasjon Norge og næringsorganisasjonene) deltar i utarbeidelse av Landbruksstrategi for Agder. Denne skal nå revideres, og det er ønskelig at kommunal landbruksforvaltning er representert i en slik revisjon. Dette er en revisjon og ikke en større gjennomgang av hele strategien og vil bli gjennomført via digitale møter og en eller to fysiske møter.
Hvis en eller to fra landbruksforvaltningen er interessert i å representere kommunene eller har innspill på andre personer som bør vurderes for dette, ta kontakt med Hans Bach-Evensen.
Innspill til revisjonen fra kommunene kan uavhengig av dette også sendes. Informasjon om dette kommer senere.