Beitenæring på tå hev før beiteslipp

Jerv-hann. Foto: SNO.

Observasjoner av jerv i Setesdal-Ryfylkeheiene i Valle og Bykle.

Publisert 20.06.2024

Det er tid for et av vårens vakreste eventyr: beiteslipp i fjellet for mange tusen sauer og lam. Spesielt i år er at det er observert mer jerv enn på lenge i et av våre viktigste beiteområder.

Statens naturoppsyn (SNO) har i vinter dokumentert fem ulike individer av jerv sør i Langfjella. Flere av disse fem individene, tre hanner og to tisper, har stort sett oppholdt seg i Setesdal-Ryfylkeheiene i Valle og Bykle. Da det er sendt inn et betydelig antall avføringsprøver som enda ikke er analysert kan SNO ikke utelukke ytterligere individer i disse områdene.

Hva dette vil ha å si for årets beitesesong er vanskelig å forutsi, men jerv har et betydelig skadepotensial. Og med det antallet jerv som nå er dokumentert er faren for skade vesentlig. Det er derfor viktig at alle som observerer kadaver eller skadede dyr så raskt som mulig melder fra til rovviltkontakt i aktuell kommune for videre oppfølging av SNO. Oversikt over aktuelle rovviltkontakter og annen relevant informasjon finner du i rovviltfolderen utarbeidet av Statsforvalteren.

Statsforvalteren i Agder har i forkant av beitesesongen arrangert et fellesmøte for næring og forvaltning med deltagere fra Agder, Rogaland og Telemark. I møtet fikk deltagerne orientering fra SNO om situasjonen. På spørsmål om aktuelle tiltak sier SNO at det er vanskelig å ta ut jerv i barmarksesongen, men at de vil ha beskjed så raskt som mulig om det er mistanke om skade på småfe som følge av jerv eller annet rovvilt. SNO ønsker slik å få best mulig dokumentasjon.

Statsforvalteren i Agder vil gjennom hele beitesesongen bidra til å spre relevant informasjon til næringa og har også bedt om at næringa har lav terskel for å ta kontakt ved hendelser eller om de har spørsmål.

Lenke til siden om rovvilt