Forslag til fire naturreservater i Froland, Evje og Hornnes, Flekkefjord og Farsund

Høringsfrist:
16. mai 2025 23:59

I tråd med bestemmelsene i naturmangfoldloven § 43 sender Statsforvalteren i Agder ut forslag til verneplan for opprettelse av fire nye naturreservat for skog i Agder ut på offentlig høring. 

Publisert 20.03.2025

Verneforslagene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Ordningen innebærer at skogeierne tilbyr staten areal for varig vern.

Verneverdiene i de foreslåtte nye verneområdene er knyttet til skogtyper som rik edelløvskog, herunder den rødlistede skogtypen lågurtedelløvskog og rasmark-lindeskog samt gammel eikeskog og gammel lavlandsblandingsskog. Mere detaljert informasjon finnes i høringsdokumentet. Grunnleggende informasjon om verneforslagene finnes i tabellen under.

Dalehagen naturreservat

Det foreslåtte verneområdet Dalehagen ligger sør i Froland kommune og er på om lag 100 dekar, og består i all hovedsak av moderat gammel kalkrik løvskog med stor treslagsvariasjon og høy andel edelløvtrær. Skogen er noe yngre og mer tynnstammet i den vestlige delen av området og i sørøst er det et mindre område med ung skog og delvis tilplantet gran, men området består av rik lågurtskog med uvanlig stort artsmangfold.

Dalehagen er kalkrikt, med kun et mindre område i nordvest som er kalkfattig. Dette kommer til utrykk i et mangfold av basekrevende jordboende sopp, rik karplanteflora og lungeneversamfunn. Særlig krevende eller sjeldne sopparter omfatter oransjekantarell, praktrødspore, linderødspore, eikerøykriske, rosakjøttriske mm.

Innenfor lungeneversamfunnet kan det nevnes funn av almelav, kastansjelundlav, blylav, mm. Mangfoldet av kontinuitetskrevende dødvedarter er lavere, men det er gjort funn av moderat krevende arter på alm, eik, gran og osp, for eksempel almekullsopp, hvit vedkorallsopp, lundgulpigg, skrukkeøre, mm.

Skogen har ulik alder og treslagssammensetning, men mer enn halve arealet består av gammel løvskog med stor treslagsvariasjon og høy andel edelløvtrær. De rødlistete naturtypene lågurtedelløvskog (VU) og frisk rik edelløvskog (NT), samt overgangsformer mellom disse, utgjør 60-70 daa.

Dalehagen vil kunne bidra til å fange opp manglene i skogvernet knyttet til rik edelløvskog, inkludert rik lågurt-eikeskog og frisk rik edelløvskog i lavlandet.

Engelia naturreservat

Verneforslaget for Engelia naturreservat omfatter en østvendt skråning på vestsiden av Dåsvassdalen i Evje og Hornnes kommune. Området ligger 200-400 m.o.h. i sørboreal sone. Mesteparten av området omfatter skog på middels til høy bonitet. Skogen er moderat til temmelig gammel og strukturrik blandingsskog med en høy andel osp og edelløvtrær i hele lia.

Innenfor de kartlagte naturområdene med kalkrik mosaikk er det stor treslagsvariasjon og høy andel ulike edelløvtrær. Nordøst i lia finnes det forholdsvis gammel og storvokst eikeskog. Store løvtrær av eik og osp finnes spredt utover området, sammen med enkelte hule løvtrær av eik, lind og osp. Rødlistede naturtyper som kalklågurtfuruskog, frisk rik edelløvskog og lågurtedelløvskog utgjør om lag 21 dekar av området.

Det er registrert en del trua arter, der flere er knyttet til eldre kontinuitetspreget eik- og ospeskog. Av trua arter kan nevnes almelav, eikeoransjelav, kastanjelundlav, rognelundlav, kystdoggnål, lungenever, sølvnever, furustokkjuke og ruteskorpe. Karplantefloraen er stedvis uvanlig rik for regionen med innslag av blant annet blåveis og furuvintergrønn.

Engelia naturreservat vil kunne bidra til å fange opp manglene i skogvernet knyttet til gammel eikedominert skog og rik edelløvskog, samt rik blandingsskog i lavlandet.

Fåsdalsvatnet naturreservat

Verneforslaget for Fåsdalsvatnet er om lag 531 daa og ligger langs Fåsdalsvatnet i Flekkefjord kommune. I skogen langs med Fåsdalsvatnet dominere blåbårskogen. Mye av arealet er med vekslende treslagsdominas og med storsteinet ur. Det er nok så urterik vegetasjon og skogen vareie mellom storvokst og produktiv til tynnstammet krattskog med blokkmark. Det er samlet sett mange store og gamle eiker og noen få gamle og hule lindetrær.

Øverst under bergveggen er det kalkrikt og en høyere andel av alm, samtidig som det inngår en god del store løvtrær som lind, bjørk, eik og selje. Flere av disse har tidligere vært lauvet. Den rødlistede naturtypen frisk rik edelløvskog (NT), som omfatter alm-lindeskog, rasmarkslindeskog og rasmarksalmeskog, er utbredt i det kalkrike området og finnes også sporadisk andre steder. Enkelte områder kan også klassifiseres som lågurtedelløvskog eller lågurteikeskog (VU), med svak (ganske frisk) lågurt-eikeskog.

Områdene i sør og vest har gjennomgående høye naturkvaliteter, med storvokst og relativt gammel skog i kombinasjon med stor treslagsvariasjon, inkludert mye osp og edelløvtrær. Omtrent halvparten av arealet er kartlagt som svak lågurt- eller lågurtskog, og boniteten er høy på halvparten av området. Det er stor treslagsvariasjon, med en betydelig andel edelløvtrær

Ureland naturreservat

Verneforslaget for Ureland naturreservat ligger på østsiden av Drangsfjorden i Farsund kommune. Området omfatter en vestvendt liside med stor forekomst av gammel almlindeskog og rasmarklindeskog. Det er registrert en høy andel store løvtrær hvor en del er hule. Den kalkrike delen av området er i sørvest og sørøst. Her dominerer alm og lind og det er registeret hule edelløvtrær og området klassifiseres som frisk rik edelløvskog. Stedvis er det godt utviklede lungeneversamfunn og det er funnet arter som oftest er knyttet til temperert/boreonemoral regnskog.

Det finnes forholdsvis mye død ved, med god kontinuitet i høyereliggende og bratt terreng. Den rødlista naturtypen frisk rik edelløvskog (NT) utgjør 70-80 dekar av det kartlagte arealet. Det er også funnet et relativt høyt antall rødlista lav, moser og sopp innenfor tilbudsområdet.

Området ved Ureland vil bidra til å oppfylle nasjonale mangler i skogvernet knyttet til høybonitetsskog i lavereliggende områder. Ureland naturreservat vil kunne bidra til å fange opp manglene i skogvernet i Agder knyttet til rik edelløvskog/alm-lindeskog, samt gammel blandingsløvskog inkludert gammel ospedominert skog.

Innspill

Formålet med høringen er å gi grunneiere, lokale og sentrale  interesseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen.

Innspill til verneforslaget sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 504, 4804 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no  innen 16. mai 2025. Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt saksnummer 2025/3454.