Forslag om vern av fem skogområder i Kristiansand, Bygland, Åmli, Vegårshei og Risør

Høringsfrist:
17. mai 2021 23:59
Grov eikeskog i det foreslåtte Ubergfjellet naturreservat.
Grov eikeskog i det foreslåtte Ubergfjellet naturreservat. Foto: Anders Thylén, Biofokus.

Statsforvalteren foreslår vern av fem skogområder med rik edelløvskog, gammel eikeskog og gammel eikeblandingsskog. De foreslåtte naturreservatene ligger i Kristiansand, Bygland, Åmli, Vegårshei og Risør kommuner, og vil samlet gi i underkant av 8000 daa nytt verneareal i Agder.

Publisert 15.04.2021

I samsvar med naturmangfoldloven § 43 sender Statsforvalteren i Agder ut forslag til verneplan for Heptedalen naturreservat i Kristiansand kommune, Botnfjellet naturreservat i Bygland kommune, Ubergfjellet naturreservat i Vegårshei kommune, Kvernhusmarka naturreservat i Risør kommune samt utvidelse av Vardeheia naturreservat i Åmli kommune, ut på lokal og sentral høring.

Botnfjellet

Det foreslåtte verneområdet Botnfjellet er vurdert som regionalt verneverdig og har et stort kjerneområde der vi også finner de største verneverdiene. I kjerneområdet finner vi rik edelløvskog av typen alm-lindeskog. Mye av alm-lindeskogen her, er også rødlista som frisk rik edelløvskog (NT). Samlet sett har området stor treslagsvariasjon samtidig som skogen også varierer en del i både alder og struktur. Innenfor dette ene kjerneområdet er det funnet 19 sjeldne og sårbare arter, de fleste av disse er lav og sopp knyttet til gamle edelløvtrær samt død ved av edelløvtrær.

Heptedalen

I Heptedalen finner man gammel eikedominert skog i kombinasjon med gammel ospeskog og noen rikere områder med lågurt-eikeskog. Utenom dette, er det den eldre furuskogen som dominerer. Det er funnet flere moderat krevende arter i området, de fleste av disse er lav og mose knyttet til gamle eiketrær og død ved av eik. Området er vurdert som regionalt verneverdig.

Ubergfjellet

Foreslått naturreservat på Ubergfjellet er også vurdert som regionalt verneverdig og har vernekvaliteter knyttet til gammel eikeskog og rik edelløvskog av typen rasmark-lindeskog samt noe lågurt-eikeskog. Treslagssammensetningen i området er variert, med eik, lind, osp, furu og gran som dominerende treslag. Det er registrert en god del vedboende sopp knyttet til eik, hvorav tre er rødlistearter. Området har også potensial for funn av flere sjeldne arter, særlig insekter, knyttet til gamle edelløvtrær og død ved. Lokalt i området er det rik lågurtflora, der det blant annet den rødlista planten sørlandsvikke (NT) ble funnet.

Kvernhusmarka

Verneområdet Kvernhusmarka er dominert av eik-lindeskog med vekslende rikhet. I de rikere delene finner man en amfibolitt-eik-lindeskog som inneholder krevende arter karplanter som blåveis, hengeaks, knollerteknapp, myske og sanikel. Dominerende treslag er eik og lind, men det er også innslag av osp, noe spisslønn og hassel. Skogen er relativt ung, men det forekommer noen eldre eiker og ospa har god aldersspredning. Dette området er kartlagt gjennom den nasjonale edelløvskogskartleggingen, og er vurdert til å være av regional betydning.

Utvidelse av Vardeheia naturreservat

Den foreslåtte utvidelsen av Vardeheia naturreservat består av flere delområder, nord og nordvest for eksisterende verneområde. Utvidelsesarealet består av fattigere skogtyper som røsslyngfuruskog i kombinasjon med eldre ospeskog samt noe eikeskog og eldre storvokst granskog. Utvidelsen vil gi en samlet større robusthet til eksisterende verneområde.

Verneverdier

De foreslåtte naturreservatene vil bidra til å dekke inn flere mangler i skogvernet på Agder innenfor flere skogtyper, der Statsforvalteren spesielt vil trekke fram rik edelløvskog av typen alm-lindeskog, gammel eikedominert skog, lavlandsblandingsskog og gammel storvokst granskog.

Frivillig vern

Verneforslagene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog der grunneiere tilbyr staten areal for varig vern. Forslag til vernekart for områdene og verneplan med beskrivelse av natur- og verneverdier, samt forslag til verneforskrift finner du i menyen på høyre side.

Høring

Formålet med høringen er å gi grunneiere, lokale og sentrale intresseorganisasjoner anledning til å komme med innspill og eventuell ny informasjon som kan være av betydning for den videre verneprosessen. Vi oppfordrer derfor til å komme med innspill til høringen.

Innspill til verneforslaget sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal eller på e-post til sfagpost@statsforvalteren.no innen 17. mai 2021.

Vi ber om at du merker innspillet ditt med vårt arkivsaksnummer 2020/8505.