Ny veileder for tilleggsfôring av rein

I mange reinbeitedistrikt og siidaandeler har tilleggsfôring av rein vært praktisert i flere år. En ny infofolder fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), om reinens fordøyelse og evne til å utnytte ulike typer tilleggsfôr, kombinerer forskning og erfaringsbasert kunnskap.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 01.03.2018

Fra naturens side er reinen tilpasset til å overleve på lite mat i perioder, uten å ta større skade av det. Men, om overgangen fra dårlig beite til godt beite blir for stor kan det forårsake problemer som igjen kan resultere i død. Rein spiser blant annet reinlav, og er det eneste dyret i verden som kan fordøye reinlav som ikke er kokt. Ved fôring er det derfor viktig å gå varsomt frem, slik at reinen får venne seg gradvis til det nye fôret.

Gode fôringsrutiner er viktig

En av dem som har bidratt til fôringsveilederen er biolog og forsker Svein Eilertsen ved NIBIO Tjøtta. Han understreker at noe av det viktigste er å starte opp tilleggsfôringen før reinen begynner å sulte. Dersom reinen har vært utsatt for langvarig reduksjon i fôrinntak eller perioder med sult, har den redusert evne til å tilpasse og nyttiggjøre seg det nye fôret den får tilgang til. Dette skyldes at lite mat reduserer antallet mikroorganismer i vomma, forklarer Eilertsen. Ved skifte av type fôr, eller ved overgang fra beite til tilleggsfôr, trenger dessuten reinen tid til å venne seg til smaken.

- Dersom du som reineier har tilgang på lav, vil innblanding av lav i tilleggsfôret de første dagene gjøre at reinen raskere begynner å spise av fôret. Når reinen plukker ut laven, får den også opp smaken for tilleggsfôret, forteller Eilertsen.

Hvorfor brukes tilleggsfôring i reindrifta?

Den viktigste grunnen for ekstra fôring er å sikre næringstilgangen når beitene er utilgjengelige som følge av snø- og isforhold. Det kan også være aktuelt med ekstra fôring når reinen skal oppholde seg i kortere eller lengre perioder i samlings- eller kalvingsgjerdet. Tilleggsfôring kan ellers være aktuelt for å øke tamhetsgraden i reinflokken slik at arbeidet med samling og flytting går lettere, samt for å redusere tap av rein til rovvilt.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.