Kulturlandskapsprisen 2024 til ildsjeler i Nærøysund

Kulturlandskapsprisen 2024 for Trøndelag er tildelt Elin og Roger Eiternes fra Eiternes i Nærøysund kommune.
Ekteparet mottar prisen for arbeidet de har lagt ned med å restaurere og ta i bruk igjen et viktig og mangfoldig kulturlandskap i Eiterneset.
- Gjengrodde kulturlandskap kan heldigvis komme frem i lyset igjen, og bli til glede for både folk og fe – bokstavelig talt, sa statsforvalter Frank Jenssen under prisutdelingen på Landbrukskonferansen 2025 i Stjørdal.
Roger og Elin Eiternes starta i 2015 med gammelnorsk sau med ønske om å få tilbake det åpne kulturlandskapet. Beiteområdene hadde vært mer eller mindre ute av drift fra 2005 og mye var derfor gjengrodd med bjørk og kratt.
I årene fra 2015 har de gjort et omfattende arbeid med å rydde område for område, som etter hvert er tatt i bruk som beite. Sauebesetninga er i dag på 77 utgangersau. I tillegg driver de 90 dekar innmarksbeite og 40 dekar slåtteareal. Det er brukt mye egeninnsats i ryddearbeidet, men til arbeidet har de også fått støtte gjennom SMIL og regionale miljøtilskudd til den årlige drifta.
Etter rydding og beiting viser kartlegging av arealene at her er både kystlynghei og naturbeitemarker av nasjonal verdi. For disse er det laga skjøtselsplaner og arealene skjøttes i dag på beste måte.
Elin og Roger er opptatt av at arealene også skal kunne brukes til glede for andre. De har derfor rydda og grusa stier og satt opp benker og bord slik at folk skal kunne trives. Området er mye brukt av både lokale og andre. Stien er omtalt i ut.no og det er satt opp infotavler. En stor del av dette tilretteleggingsarbeidet er gjort i regi av idrettslaget, der Elin og Roger også er blant ildsjelene!
Stien til gapahuken i idylliske Søndagsvika går gjennom fine beiter, forbi ei fint stelt rekke av gravhauger og den restaurerte gårdsdammen med sitt rike fugle- og insektliv.
– Jobben de har gjort har ikke bare skapt godt beite for dyrene og synliggjort viktige naturtyper, men takket være samarbeid med idrettslaget og andre er det også lagt til rette for rike opplevelser for folk på tur. Så her fremmes det både gårdsdrift, miljøverdier og folkehelse i skjønn forening, sier Jenssen.
Kulturlandskapsprisen har blitt delt ut siden 1990-tallet. Kriterier for 2024 er følgende:
• God ivaretakelse og skjøtsel av kulturlandskapet, kulturminner og biologisk mangfold.
• Verdiene må være tilgjengelige.
• Landbruksdriften må ivareta produksjon, dyrevelferd, og miljøhensyn på en god måte.
• Fortrinnsvis være registrert som jordbruksforetak og motta produksjonstilskudd.
I utlysingen av prisen for 2024 ble det poengtert at det særlig ville bli lagt vekt på kandidatenes innsats for å ta vare på biologisk mangfold i jordbrukslandskapet og bruk av beiting i dette arbeidet.
Jury for prisen er Fagråd jordbruk, ei faggruppe opprettet av Statsforvalteren i Trøndelag. Gruppa består av representanter fra Trøndelag Bondelag, Nord- og Sør- Trøndelag Bonde- og småbrukarlag, Norsk landbruksrådgivning, Trøndelag fylkeskommune, Statsforvalteren i Trøndelag, NIBIO og representanter fra kommunene.