Fjerning av gjedde i Storvatnet i uke 39

Storvatnet - Melhus kommune (2023))

Statsforvalteren i Trøndelag har sammen med Veterinærinstituttet fått tillatelse til å bruke CFT-Legumin for å fjerne den regionalt fremmede arten gjedde fra Storvatnet på Lundamo, Melhus kommune. Planlagt oppstart 12. september.

Publisert 09.09.2024

Hensikten med behandlingen er å fjerne den regionalt fremmede fiskearten gjedde (Esox lucuis) fra innsjøen. I ferskvannsøkosystemer regnes introduksjon og spredning av fremmede arter som den største trusselen mot naturens mangfold. Behandlingen var planlagt til 9.-11. september 2024, men er på grunn av ekstremnedbørvarslet flyttet til 12.-13. september.

Statsforvalteren har fått utslippstillatelse for rotenonbehandling fra Miljødirektoratet. Utførende er Veterinærinstituttet, som er nasjonalt kompetansesenter for bekjemping av fremmede arter i ferskvann. Dette er det eneste fagmiljøet i Norge som har lisens til å rotenonbehandle vann og vassdrag.

Ikke farlig for mennesker
Rotenon er giftig for alle dyr som har oksygenopptaket direkte fra vannet, men er ikke er giftig for planter eller alger. Behandlingen er derfor ufarlig for mennesker. Allikevel bør alle holde seg borte fra strandsonen mens rotenonbehandling pågår både for å unngå å forstyrre behandlingen og for at man ikke skal bli utsatt for sprut fra rotenonblandingen som sprøytes i sivbelter og andre områder langs land.

Vannet bør heller ikke drikkes da det kan ligge død fisk i vannet og forurense det. Bading frarådes under selve behandlingen, men også etter behandling av hygieniske årsaker på grunn av død fisk.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.