Snøskred i Skirådalen påvirker villreinbestanden i Snøhetta

Et snøskred tok villrein i Skirådalen i Sunndal kommune natt til 6. mars, mellom kl. 22.00 og 01.00.
Gjennom bilder fra området er det anslått at det ligger i rundt 50 dyr i overflaten av snøskredet. Disse dyrene stammet fra en fostringsflokk. Denne kunnskapen har vi fått fordi et av dyrene som ble tatt av skredet ble merket med en GPS-sender i 2024. Det er fortsatt uvisst hvor mange dyr som kan befinne seg under snømassene. Bildet under viser noen av dyrene som ligger i overflaten av skredet.

- Vi har anmodet Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet om å sette av ressurser til å grave ut dyrene og ta prøver av de døde dyrene. Det er viktig å undersøke hvor mange dyr som gikk tapt og hvor stor andel av simlene som var drektige. Slike data er avgjørende for bestandsforvaltningen og relevant opp imot kvalitetsnormarbeidet for Snøhetta, sier Olav Søderberg, leder i Villreinnemnda for Snøhetta og Knutshø villreinområder.
Informasjon fra skredhendelsen må hensynstas under fastsetting av årets kvoter. Det er forvaltningsmessig interessant å vite drektighetsraten til disse dyrene. Slike data vil kunne hjelpe forvaltningen å forklare antall kalv per 100 simle / ungdyr. Undersøkelser av dyrene vil også gi gode data på aldersstruktur i fostringsflokken og vil gi oss kunnskap om parasittbelastningen på drektige dyr.
Det er ikke første gang at snøskred tar villrein i Snøhetta. I Svarthøskredet i 2006 døde totalt 245 dyr og det påvirket bestanden i Snøhetta vest kraftig. Det tok også 10-15 år før bestanden tok i bruk rasområdet igjen. Hvilke konsekvenser skredet i Skirådalen får er enda uvisst.
Du kan følge merkede villrein i Snøhetta via dyreposisjoner (med en forsinkelse på to uker).