Liten gjenfangst etter rømming
I januar i år kom meldingen om at 54 000 laks hadde rømt fra et oppdrettsanlegg i Nærøy. Til tross for at Fylkesmannen åpnet for fritt fiske ble mindre enn 1500 laks fanget.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
De siste årene har det vært stadig færre rømminger fra oppdrettsanlegg. I 2017 ble det meldt om kun 10 000 rømte oppdrettslaks. Så i januar måned i år kom altså meldingen om at 54.000 laks, med en totalvekt på ca. 100 tonn, hadde rømt fra et oppdrettsanlegg i Nærøy.
Fylkesmannen var tidlig ute med å åpne for fritt fiske. Dette i et forsøk på å redusere skadeomfanget.
- Tiltaket med fritt fiske var noe vi iverksatte i et forsøk på å fange inn mest mulig av den rømte oppdrettslaksen, sier fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Trøndelag.
Han er glad for at mange stilte opp for å fange mest mulig fisk. Men, til tross for innsatsen viser nå tallene at under 1.500 fisk ble fanget inn igjen.
Må satse på forebygging
Kort tid etter meldingen om rømminen i Nærøy kom det en ny melding. Denne gangen om rømming fra et anlegg i Flatanger. Det er foreløpig ukjent hvor mye fisk som rømte fra dette anlegget.
-Selv om næringen har jobbet godt med å redusere lakserømminger de siste årene mener jeg vi fortsatt må satse enda mer på forebygging, sier Rikstad.
Han viser blant annet rømmingen fra anlegget i Nærøy representerer mer enn det sjølaksefiskere og elvefiskere årlig fisker i Namdal i løpet av en hel sesong. Fiskeforvalteren mener for eksempel at sterilisering av oppdrettslaks og/eller bygging av rømningssikre anlegg kan være viktigte bidrag for å hindre at oppdrettslaks blander seg med villaksen.