Betong

Mottak, mellomlagring og behandling av brukt betong (returbetong) er å anse som avfallsbehandling, som kan kreve tillatelse etter forurensningsloven.

Publisert 04.03.2024, Sist endret 05.08.2024

Hva er returbetong?

Returbetong er betong fra nedrevne bygninger, konstruksjoner eller overskudd fra produksjon.

Returbetong utgjør en forurensningsfare

Returbetong kan være forurenset med polyklorerte bifenyler (PCB) eller andre helse- eller miljøskadelige stoffer, som kommer av selve betongen eller i murpuss, maling, fuger eller lignende. Bruk av returbetong kan forurense grunn, vann og sediment.

Før en betongkonstruksjon blir revet, må det være tatt representative prøver som er analysert for miljøgifter. Det er ikke forsvarlig med gjenvinning av betongavfallet uten at slike prøver er tatt.

Bruk av returbetong er forskriftsregulert

I 2020 trådte et nytt kapittel i avfallsforskriften i kraft; Kapittel 14A. Betong og tegl fra riveprosjekter. Dette kapittelet regulerer bruk og disponering av betong og tegl fra riveprosjekter, med det formål å fremme gjenvinning og å fjerne og destruere PCB.

Betong og tegl fra riveprosjekter kan brukes på nytt (gjenvinnes) dersom de kommer til erstatning for materialer som ellers ville blitt brukt, og at kravene i kapittelet oppfylles. Betongen som skal gjenvinnes kan ikke være sprøytebetong, tilsølt med kjemikalier eller inneholde myke fuger, armeringsjern eller plast. Kapittelet inneholder grenseverdier som ikke må overstiges uten at det er gitt særskilt tillatelse.

Dersom betongmassene ikke oppfyller kravene i avfallsforskriften kapittel 14A, kan de bare benyttes dersom det foreligger en tillatelse etter forurensningsloven fra Statsforvalteren eller Miljødirektoratet.

For mer veiledning om det nye kapittelet henviser vi til Miljødirektoratets veileder Betong og tegl fra riveprosjekter. Faktaarket M-14|2013 om disponering av betong- og teglavfall er opphevet.

Når er det behov for tillatelse etter forurensningsloven?

Anlegg som mottar, mellomlagrer og eventuelt behandler returbetong kan ha behov for tillatelse etter forurensningsloven dersom driften medfører forurensning eller virker skjemmende, jf. forurensningsloven § 29, jf. § 11. Det er opp til virksomheten selv å vurdere dette og eventuelt sende en søknad. Virksomheten vil da bli behandlet som et avfallsanlegg.

Returbetong kan lagres på samme sted i inntil tre år i påvente av gjenvinning, men dersom lagringen medfører forurensning eller virker skjemmende, kan det være behov for en særskilt tillatelse uansett lagringstid.

En eventuell søknad om håndtering av returbetong sendes til Statsforvalteren.

Mottak av returbetong hos asfaltverk og pukkverk
Mange asfaltverk og pukkverk ønsker også å motta, mellomlagre og behandle returbetong. Forurensning fra produksjon av asfalt og produksjon av pukk er regulert i forurensningsforskriften (kapittel 24 og kapittel 30).

Enkelte typer returmasser er omfattet av kapitlenes virkeområde og kan tas imot og gjenvinnes uten tillatelse. Slike masser må oppfylle alle følgende kriterier:

  • Massene må ha lignende egenskaper som de som produseres på anlegget
  • Massene kan ikke inneholde forbudte stoffer (PCB, tjære eller lignende) over grenseverdiene til tilstandsklasse 1 (jf. forurensningsforskriften kapittel 2 vedlegg 1)
  • Massene kan ikke inneholde plast- eller metallarmering
  • Massene skal gjenvinnes 100 prosent i ny produksjon
  • Massene skal ikke lagres i mer enn tre år

Meldeplikt
Asfaltverk og pukkverk skal, før oppstart av produksjon, sende inn meldeskjema til Statsforvalteren. Det samme gjelder for eksisterende anlegg som tidligere har sendt inn meldeskjema, dersom det skjer endringer eller utvidelser i driften som kan ha negativ påvirkning på det ytre miljø. Mottak, mellomlagring og behandling av returbetong anses som en endring/utvidelse av virksomheten.

Meldeskjema finnes under våre Skjema og tjenester.

Mottakskontroll

Vi forventer at virksomheten har mottakskontroll på alle leveranser inn til anlegget, og at det dokumenteres i virksomhetens internkontroll.

Veiledning til innhold i mottakskontroll kan finnes i, blant annet, Miljødirektoratets Miljøveileder for pukkverk (M-1136) kapittel 4.4.

Tilsynsmyndighet

Kommunen skal føre tilsyn med at kravene i avfallsforskriften kapittel 14A etterleves. Dersom betongen eller teglet skal brukes i offentlig veianlegg, er det Statsforvalteren som er rette myndighet.

Statsforvalteren eller Miljødirektoratet skal føre tilsyn med anlegg som har særskilt tillatelse etter forurensningsloven.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.