Oljeutskiller

En oljeutskiller skal kun håndtere oljespill. Avfall fra oljeutskiller regnes som farlig avfall. Både kommunen og Statsforvalteren er forurensningsmyndighet.

Publisert 05.08.2024, Sist endret 11.09.2024

Hvordan virker en oljeutskiller?

En oljeutskillere fungerer slik at vannet skal renne så sakte gjennom at oljen skal få tid til å stige opp til overflaten. Rent (renset) vann ledes ut, som regel gjennom et dykket utløp. For at vannet må ha tilstrekkelig oppholdstid i utskilleren, må den være dimensjonert for de vannmengdene de skal motta. Hvis vannmengden overstiger kapasiteten, vil renseeffekten raskt reduseres. Se mer informasjon på Miljødirektoratets faktaark Drift av oljeutskillere (M-30|2013).

Hva kan ikke gå i oljeutskilleren?

En oljeutskiller er ikke et renseanlegg eller en oppsamlingsenhet/sikkerhet ved søl og lekkasjer. Oljeutskillere benyttes til å behandle vann som er forurenset med små mengder olje. Vannløselige forbindelser og kjemiske forbindelser (som for eksempel avfettingsmidler, bremsevæske, lakk og løsemidler) vil følge med vannstrømmen ut til kommunalt nett/resipient.

Krav til oljeutskillere

Utslipp fra oljeutskillere er i utgangspunktet regulert i forurensningsforskriften kapittel 15: Krav til utslipp av oljeholdig avløpsvann. Kommunen er forurensningsmyndighet for disse bestemmelsene.

Alle (nye) oljeutskillere skal være tilrettelagt for å ta representative prøver av utslippet.

Tillatelse fra kommunen

Hvis du skal etablere/montere en ny oljeutskiller, skal søknaden sendes til kommunen. Foruresningsforskriften § 15-4 sier hva som skal være med i en søknad.

Standard krav ved utslipp av oljeholdig avløpsvann er at oljeinnholdet ikke skal overstige 50 mg/l.

Påslipp på (kommunalt) renseanlegg

Kommunen kan sette egne krav til stoffer som må analyseres for, og egne grenseverdier for å slippe avløp inn på sine renseanlegg. Mange kommuner har fastsatt disse kravene i en forskrift. Det kan også være satt krav til volum i en påslippsavtale.

Det er viktig at avløpsrenseanlegget kan håndtere det aktuelle påslippet, både vannmengde og at de har rensing for de relevante stoffene.

Tillatelse fra Statsforvalteren

Hvis virksomheten drives etter tillatelse fra Statsforvalteren, og har en oljeutskiller på anlegget sitt, er det Statsforvalteren som er myndighet på oljeutskilleren. Avhengig av hvilken type aktivitet anlegget har tillatelse til kan det være satt andre (strengere) grenseverdier for utslippet, og andre krav til hvilke stoffer det skal analyseres for.

Når Statsforvalteren setter krav til utslipp fra en oljeutskiller, ser vi blant annet til Miljødirektoratet sin liste over prioriterte stoffer og EUs industriutslippsdirektiv (IED) sine bindende grenseverdier for utslipp fra avfallsaktiviteter (BAT-AEL).

Tømming og kontroll

Oljeutskillere skal tømmes hvert år av operatører som har fagkompetanse og nødvendig godkjenning. Noen av dem har egne anlegg, med tillatelse til å motta og mellomlagre farlig avfall. Andre tømmeoperatører må levere avfallet til et godkjent anlegg.

Det er viktig at den som eier/driver oljeutskilleren sjekker at avfallet leveres til et godkjent mottak.

Mange tømmeoperatører tilbyr både prøvetaking av utslipp og tilstandskontroll. Forurensningsmyndighetene vil spørre etter disse dataene ved et tilsyn og noen kommuner vil at tømmerapporten skal sendes inn til dem.

Den som eier/driver oljeutskilleren har selv ansvar for å ha nødvendig dokumentasjon (tømmerapporter, analyseresultat, tilstandskontroll, informasjon om oljeutskilleren) tilgjengelig. Det er derfor viktig å etterspørre disse dokumentene fra tømmeoperatørene hvis de ikke er mottatt innen kort tid.

Vann fra oljeutskilleren

I mange tilfeller kan vannet fra oljeutskilleren slippes ut, men det må etableres en mulighet for å ta vannprøver. Hva som kommer inn i oljeutskilleren har stor betydning for hva det må tas prøver av dersom vannet skal gå til infiltrering i grunnen eller utslipp direkte til vann (resipient).

Prøvetaking

Det er ingen standard krav for hvor hyppig det skal utføres målinger, så dette må bedriften selv avgjøre. Vi forventer at prøvetakingen og valget av analyser er representativ for driften av anlegget og at bedriften har en skriftlig vurdering av dette. Forurensningsmyndigheten kan overprøve denne vurderingen, og sette krav til antall prøver og type analyser.

Oljeutskilleren skal være riktig dimensjonert, også med tanke på ekstremnedbør. Bedriften skal ha dokumentasjon som viser at eventuelle grenseverdier overholdes.

Avfall fra oljeutskillere

Ved tømming av oljeutskillere oppstår det tre typer avfall; oljefase, oljeslam og avfall fra rensing av sandfang/vaskerenna. Alle disse regnes om farlig avfall og skal leveres inn til godkjent anlegg for farlig avfall minimum en gang per år. Dette innebærer at også oljeslam og sandfangavfall (i forbindelse med oljeutskillere) skal deklareres som farlig avfall.

Masser under normverdiene i vedlegg 1 til forurensningsforskriften kapittel 2 kan regnes som rene. Overstiges normverdiene, anses massene som forurenset.

Tilsyn

Både kommunen og Statsforvalteren kan utføre tilsyn på anlegg som har installert utskillere for å sjekke om de drives forsvarlig. Tilsyn kan være fysisk, brevkontroll eller for eksempel sjekk av tømmerapporter og deklarering av farlig avfall.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.