Landbruksplast

Landbruksplast er næringsavfall og skal leveres til godkjent mottak. Kommunen er forurensningsmyndighet for landbruksplast på avveie.

Publisert 05.08.2024, Sist endret 05.08.2024

Plast i ulike former brukes mye i landbruket, og det er viktig at næringen håndterer plasten riktig og miljøvennlig. Det er et lite velkomment syn når det henger landbruksplast i trær, ligger på jordet eller flyter i vassdrag.

I tillegg til å være et visuelt problem, så har plastforurensning uheldige konsekvenser for naturen rundt oss. Plasten brytes sakte ned, og blir til slutt til små partikler (mikroplast) som kan bli fraktet over store avstander. Både store og små plastbiter kan skade levende organismer.

Håndtering av landbruksplast

Den som bruker landbruksplast, er ansvarlig for at plasten oppbevares/ mellomlagres på en slik måte at plasten ikke spres i naturen. Det finnes mange typer plast som brukes i landbruket; de vanligste typene er rundballeplast, PP-sekk til gjødsel, såkorn og lignende, fiberduk, solfangerfolie og hard plast-emballasje som kanner, plantebrett og kasser.

Forsvarlig oppbevaring og regelmessig levering, er gode tiltak for å fremme en miljøvennlig landbruksnæring.

I 2023 kom det en ny forskrift om utsortering og gjenvinning av avfall, kapittel 10a. I kapittel 10 a-6 handler det om pliktene til den som bruker landbruksplast. Les mer om kildesortering her.

Levering av landbruksplast

Landbruksplast er næringsavfall, slik det er beskrevet i forurensningsloven § 32, og skal leveres til godkjent avfallsmottak. Det er gratis å levere landbruksplast hos innsamlere som har avtale om dette med Grønt Punkt Norge. Det er nokså vanlig at innsamling organiseres av lokale bønder, særlig for rundballeplast, ofte i samarbeid med lokale selskaper. En oversikt over innsamlere kan du finne på www.sortere.no

Er plasten brukt til å oppbevare farlig avfall, kan det hende du må ta spesielle forholdsregler, les mer på Grønt punkt sin hjemmeside.

Du kan lese mer om hvordan andre typer landbruksplast skal sorteres på Grønt Punkt sin hjemmeside.

Norges bondelag har mye nyttig informasjon om håndtering av landbruksplast på sin hjemmeside.

Tillatelse til å ta imot

Den som skal ta imot landbruksplast må ha tillatelse etter forurensningsloven. Det er Statsforvalteren som skal ha søknaden om tillatelse til mottak og mellomlagring av avfall. Du finner søknadsskjema her.

Landbruksplast på avveie – kommunens myndighet

Dersom gården eller nærområdet blir forsøplet av landbruksplast, kan kommunen pålegge gårdbrukeren å rydde opp med hjemmel i forurensningsloven.

Dersom et slikt pålegg ikke blir etterkommet, kan kommunen gjennomføre opprydding for gårdbrukerens regning, også på privat eiendom. Se mer veiledning om dette på vår side om forsøpling.

Kommunen kan avkorte i produksjonstilskuddet

Dersom gårdbrukeren har en avfallshåndtering i sin jordbruksdrift som bryter med bestemmelsene i forurensningsloven kan kommunen avkorte produksjonstilskuddet helt eller delvis.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Faktaboks

Tips for håndtering av landbruksplast:

  • Nå når det er mye snøsmelting og fare for flom flere steder, er det risiko for at rundballer blir fraktet bort med vannmassene dersom de ligger utsatt plassert. Plasser rundballer på et sted der de ikke står i fare for å bli tatt av elver og bekker med overløp.
  • I mye vind er det fare for at plast rives av rundballene og fraktes ut i naturen. Plasser rundballer på et sted der de er mindre vindutsatt, og på en slik måte at det er vanskeligere for vinden å få tak i plasten og rive den i stykker.
  • Samle plastavfall på et sted der den ikke står i fare for å blåse bort (f.eks. i en kontainer).
  • Ikke bland landbruksplasten med annet avfall, og lever plast til et godkjent avfallsmottak slik at den kan gjenvinnes. Forutsetningen for å få levert gratis, er at plasten er riktig sortert og at den er ren, hvis ikke vil plasten gå til energigjenvinning.