Informasjonsbrev uke 7/2021

.

 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 16.02.2021

Innhold:

 

RMP – husk attestering! 

Fredag 19. februar er siste frist for kommunen for attestering av RMP-søknader som skal vera med i utbetalinga 12. mars. Endelege satsar for RMP 2020.

Dersom det er søknader som av ein eller annan grunn ikkje er ferdigbehandla, må ein unnlate å attestere desse. Desse bør takast tilbake til «under behandling». Dei føretaka som har søknader som ikkje er ferdigbehandla, og difor ikkje går til utbetaling, bør bli orienterte om dette av kommunen.

Kontaktperson: Anders Mona 

 

Miljøtilskot, RMP - endring av kontonummer i Altinn

Torsdag 25. februar er siste frist for søkjarane om miløjøtilskot å endra kontonummeret for utbetaling av tilskotet. Endring av kontonummer må gjerast i Altinn. Utbetalinga av tilskotet skal etter planen bli gjort den 12. mars.

Kontaktperson: Anders Mona 

 

Tildeling av dreneringsmidler til kommunene er på plass

Vi har nå fordelt i alt ca. 17 millioner kr til kommunene for innvilgning av søknader om tilskudd til drenering. Det er lagt til grunn forbruket i 2020, men vi håper på større aktivitet i år da drenering er et viktig klimatiltak i tillegg til den agronomiske verdien. Det er ledige midler sentralt dersom vår tildeling ikke rekker til. 

Vi tar sikte på webinar den 13 april i år med hovedfokus på tiltak for større bruk av ordningen.
Eget infoskriv kommer om dette med innspillsmulighet fra alle kommunene i fylket.

Kontaktperson: Ivar Stokkan

 

Dyrk byer og tettsteder

Den nasjonale strategien for urbant landbruk “Dyrk byer og tettsteder” ble lansert 9. februar.

Bak strategien står 7 statsråder, og den skal gi måloppnåelse på mange av FN sine bærekraftsmål.

80 % av befolkninga bor i dag i byer og tettsteder, og avstanden fra jordbruket har blitt stor.

Planen, og handlingsrommet den gir, kan blant annet bidra til lærdom om jord og planter, skape sosiale møteplasser og fellesskap og gjøre byer og tettsteder mer robuste mot klimaendringer. Planen skal bidra til tettstedsutvikling og inngå i planverktøyet til kommunene. Det skal i forbindelse med strategien lages veiledere.

Norges Vel har utarbeidet et nytt nettsted for urbant landbruk der vi må bidra til å få lagt inn mer informasjon om temaet fra Trondheim og Trøndelag.  

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen

 

Boplikten etter konsesjonsloven – når er en eiendom bebygd?

Boplikten etter konsesjonsloven § 5 andre ledd er betinget av at den aktuelle eiendommen oppfyller visse arealkrav, i tillegg til at den må ha bebyggelse som er eller har vært brukt til helårsbolig. En del eiendommer har helårsboliger som er preget av forfall, og vi får av og til spørsmål om hva som skal til for at kravet til bebyggelse etter § 5 andre ledd er oppfylt. I tvilstilfeller kan kommunen måtte be en bygningsteknisk sakkyndig gjøre en vurdering av boligen. 

Vi minner om at vi for noen år siden fikk en dom fra Senja tingrett som tok stilling til om en eiendom skulle regnes for å være bebygd. 

I november 2020 tok Landbruksdirektoratet stilling i en konsesjonssak hvor spørsmålet om hvorvidt eiendommen var bebygd med et tilfredsstillende bolighus var tema.  

Dersom dere ønsker å se nærmere på Landbruksdirektoratets vedtak og tingrettsdommen, kan dere ta kontakt med oss. 

Kontaktperson: Trine Gevingås

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.