Informasjonsbrev uke 48/2022

Innhold:

  • Oversikt over relevant regelverk
  • “Fagråd areal” skal ha møte tirsdag 6. desember
  • “Fagråd jordbruk” skal ha møte torsdag 8. desember
  • Frister i ØKS
  • Rein på innmark – ledige midler til konfliktforebyggende tiltak

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 29.11.2022

Snarvei til:

 

Oversikt over relevant regelverk

I forbindelse med nytilsattedagen i starten av november ble det etterlyst en oversikt over alt relevant regelverk som landbrukskontorene i ulike sammenhenger må forholde seg til. Vi har forsøkt å lage en slik oversikt. Ta gjerne kontakt om det er lover eller annet regelverk som dere mener mangler på denne lista.

Aktuelt regelverk - landbruk

Kontaktperson: Marit Røstad

 

“Fagråd areal” skal ha møte tirsdag 6. desember

Det er opprettet ulike fagråd innenfor arbeidsområdene til landbruksavdelingen: fagråd jordbruk, fagråd skogbruk og fagråd areal. Fagrådene er rådgivende organ, som gir innspill til Landbruksforum Trøndelag og som utfører prosessarbeid av mer faglig karakter. Fagråd areal består av representanter fra Jordvern Trøndelag, Trøndelag fylkeskommune og Statsforvalteren i Trøndelag (landbruk). I tillegg inviterer vi med representanter fra kommunene og eventuelt andre ut fra hva som er tema i møtet.

Saksliste for møtet 6. desember:

  • Inntrykk fra nasjonal jordvernkonferanse 5/12, noe å ta med seg til regional jordvernkonferanse 13/12
  • Bondelagets arbeid med landbrukets egen nedbygging
  • Matjordplanveileder for Trøndelag
  • Tilbakeføring til LNF-formål av områder avsatt til utbyggingsformål i kommuneplanens arealdel
  • Temabasert kartlegging og utredning innen eiendomslovgivningen
  • Kort om kommunal jordvernstrategi

Til dette møtet har vi invitert med følgende kommunerepresentanter: Martin Bartnes (Steinkjer), Maria Strøm (Frøya), Odd Lykkja (Orkland), Anne-Sissel Ness (Malvik) og Johan Forbord (Malvik m.fl.). I tillegg har vi med oss Mette Wanvik fra Rambøll, som har mye erfaring med matjordplaner.

Kontaktperson: Laila Marie Sorte

 

“Fagråd jordbruk” skal ha møte torsdag 8. desember

Fagråd jordbruk er ein arena for Statsforvaltaren for å få faglege råd, diskutere utfordringar, problemstillingar, strategiar og verkemiddelbruk relatert til miljøretta verkemidlar innom jordbruket.

Fagrådet er sett samen av representantar frå fylkeslaga av Bondelaget og Bonde- og småbrukarlaget, Landbruksavdelinga, Klima- og miljøavdelinga, Fylkeskommunen (kulturminner), to representantar frå kommunane, Norsk landbruksrådgiving, Nibio og slåttelauget. Andre kan bli kalla inn når det er behov for det. Fagrådet har normalt to møter i året

Kommunale representantar er Tina Østby frå Lierne og Anders Brå frå Melhus. Kommunerepresentantane blir bytt ut annakvart år.

Sakliste for møtet 8. desember:

  1. Status for ordningane: Regionale miljøtilskot, SMIL, utvalde kulturlandskap, tiltak i beiteområde og drenering
  2. Klima og miljømidlar. Innspel til kva fagområde det bør satsast på.
  3. Regionalt miljøprogram 2023-26, status så langt og vidare framdrift
  4. Bekjemping av framande arter i kulturlandskapet v/Statsforvalting klima og miljø
  5. Kulturlandskapspris 2022

Det vil vera fint om kommunane kjem med innspel til fagrådet via kommunerepresentantane.

Kontaktperson: Anders Mona

 

Frister i ØKS

Vi minner om at fristen for å sende inn refusjonskrav med tilskudd fra kommunene til Statsforvalteren er 7. desember kl. 08.00. Kommunene har mye LUF-midler som ikke er disponert. Fristen for å legge veg- og driftstilskudd til utbetaling er også 7. desember kl. 08.00. Det går an å bevilge tilskudd til skogsveger i en tid etter dette. LUF-midler som står igjen ved årsskiftet blir trukket inn til LUF-fondet. Dette håper vi å unngå gjennom omfordeling mellom kommuner før jul. Se våre nettsider for frister i forbindelse med årsavslutningen i ØKS: Kommunens oppgaver i ØKS | Statsforvalteren i Trøndelag

Kontaktpersoner skogfond: Elisabeth Heggelund og Johanna Sætherø Steen

Kontaktpersoner veg og drift: Rune Saursaunet og Even Dahlen

 

Rein på innmark – ledige midler til konfliktforebyggende tiltak

Statsforvalteren i Trøndelag har nasjonalt ansvar for tilskuddsordningen konfliktforebyggende tiltak mellom reindrift og øvrig berørte parter, og forvalter tilskuddsmidlene for hele landet. Det er landbruksavdelingen som står for endelig godkjenning og utbetaling av tilskuddet.

Tilskuddsordningen finansieres med midler fra reindriftsavtalen (50%) og midler fra jordbruksavtalen (50%) og skal gå til tiltak som forebygger konflikt med reindrifta. Oppføring av reinsgjerder som hindrer rein på innmark er eksempel på slike tiltak.

Økte satser for tilskudd til konfliktforebyggende gjerder

Forskrift om konfliktforebyggende tiltak ble revidert i 2022. I forbindelse med dette ble satsen for tilskudd til konfliktforebyggende gjerder endret fra 80 % til 90 % tilskudd av godkjent kostnadsoverslag. En høyere tilskuddsandel bedrer økonomien i prosjektet og kan gjøre det mindre belastende å sikre fremtidig vedlikehold av gjerdene.

Revidert forskrift med økte tilskuddssatser tredde i kraft 1.7.2022. I etterkant av revideringen har vi registrert økt interesse for ordningen, spesielt i Trøndelag. Pr d.d. har vi mottatt dobbelt så mange søknader i år som i fjor.

Men det står igjen mye midler på ramma, og vi har plass til mange flere søknader! Per i dag står det igjen 10,4 mill på ramma til slike konfliktforebyggende tiltak.

På denne siden har vi samlet litt informasjon om ordningen som er særlig aktuell for kommunal landbruksforvaltning. 

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.