Informasjonsbrev uke 22/2021

Innhold

  • Tor Morten Solem takker kommunene for et godt samarbeid 
  • Frist søknad om tilleggsramme SMIL er 10.juni
  • Nye rundskriv om praktiseringen av jord- og konsesjonslovgivningen
  • Konsesjonsavslag i sak med utbyggingsinteresser
  • Endring i kriterier for unntak fra innreiserestriksjoner i grøntnæringa
  • Regional plan for arealbruk på høring
  • Oppdatert jordvernstrategi lagt fram for Stortinget
  • Vi vil gjerne høre din mening! Svarfrist 16. juni  

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.06.2021

Snarvei til ukas infosaker:

 

Tor Morten Solem takker kommunene for et godt samarbeid 

Landbruksavdelingen vil med dette rette en stor takk til Tor Morten, vår kunnskapsrike og allsidige seksjonsleder skogbruk, for jobben han gjennom mange år har gjort med forvaltning av skogressursen i Trøndelag.

Tor Morten sender også denne hilsen til kommunene: "Da er tida kommet for å gå inn i pensjonistenes rekker etter 38 år i landbruksforvaltningen. En ny fase i livet og nye muligheter. 

Jeg ønsker å takke kommunal landbruksforvaltning for et godt samarbeid gjennom mange år.

Dere er særdeles viktig for utvikling av landbruket i Trøndelag. 

Landbruket i Trøndelag har behov for en landbruksforvaltning som er tydelig, synlig og utviklingsrettet. Det har jeg alltid ment. Ta vare på samarbeidet som er utvikla mellom kommunene gjennom etablerte fagnettverk.  Dette er spesielt gjennomgående innenfor skogbruket, og vil representere en stor styrke framover. Mitt håp er at dette tas vare på og utvikles videre."

Hilsen Tor Morten Solem

 

Frist søknad om tilleggsramme SMIL er 10.juni

Kommuner som har brukt opp tilsagnsramma kommunale SMIL-midler fra februar, kan søke om tilleggsramme innen  10. juni.

Hydroteknikk har høyest prioritet, men det er mulig å søke økt ramme for andre tiltak.

Ved søknad om midler til andre tiltak vil Statsforvalteren legge vekt på tiltakets prioritet i kommunens tiltaksstrategi. Vi vil også se på hva kommunen har brukt tilsagnsramma til. Det er avsatt ca. 6,2 mill. kroner til fordeling i juni. Søknad sendes på fastsatt skjema.

Lenke til Skjema

Kontaktperson: Marit Røstad, maros@statsforvalteren.no

 

Nye rundskriv om praktiseringen av jord- og konsesjonslovgivningen

Landbruks- og matdepartementet har gitt ut to nye rundskriv om praktiseringen av jord- og konsesjonslovgivningen. De nye rundskrivene skal bidra til å gjøre det enklere for kommunene og statsforvalteren å praktisere lovene.

Rundskrivene er oppdatert ut fra gjeldende praksis og inneholder samtidig noe tydeligere signaler om bl.a. praktiseringen av regler knyttet til jordvern, aksjeselskaper som kjøper landbrukseiendom, og om forholdet mellom delingsbestemmelsen i jordloven og reglene om husdyrkonsesjon.

Rundskrivene finner dere her

Kontaktpersoner: Linda S. Lilleenget og Trine Gevingås

 

Konsesjonsavslag i sak med utbyggingsinteresser

Landbruksdirektoratet har nylig vedtatt å avslå konsesjon i en sak fra Lillehammer hvor selger hadde forbeholdt seg rett til tilbakekjøp for det tilfellet at konsesjonseiendommen skulle bli omregulert fra LNFR til annet formål. Konsesjonssøknaden gjaldt et jordbruksareal som var solgt som tilleggsjord. I kjøpekontrakten hadde selger forbeholdt seg en løsningsrett for det tilfellet at jorda ble omregulert. 

Landbruksdirektoratet mente at løsningsretten vil kunne bidra til å legge et press på å få arealene omregulert eller omdisponert. Selger ville ha et økonomisk insentiv til å jobbe for dette, og dette ville kunne skape et press på kommunen til å omregulere arealene til annet enn LNF-formål. 

Ta kontakt med oss dersom dere er interessert i å lese hele vedtaket. Det inneholder også noen vurderinger knyttet til driftsmessig løsning og avstand mellom hovedbruk og tilleggsjord. 

Kontaktpersoner: Linda S. Lilleenget og Trine Gevingås

 

Endring i kriterier for unntak fra innreiserestriksjoner i grøntnæringa

Foretak som produserer poteter, grønnsaker, frukt og bær kan søke om unntak fra innreiserestriksjonene. 

Det vil fortsatt være strenge vurderinger, men det åpnes nå for at også tre års relevant praktisk erfaring fra andre foretak i grøntnæringen kan gi grunnlag for innreise. Endringen iverksettes fordi det i tiden fremover i all hovedsak er relevant praktisk erfaring som er viktig for arbeidsoppgavene som skal utføres, f.eks. innhøsting.

Les mer om saken her.

Kontaktperson: Anstein Lyngstad

 

Regional plan for arealbruk på høring

Trøndelag fylkeskommune har sendt «Regional plan for arealbruk 2021-2030, Bærekraftig og stedstilpasset arealpolitikk i Trøndelag» på høring til kommunene med flere, og den er lagt ut på fylkeskommunens hjemmeside. Høringsfristen er 1. september 2021. 

I følge plan- og bygningsloven § 8-2 skal Regional plan legges til grunn for regionale organers virksomhet og for kommunal og statlig planlegging og virksomhet i regionen. Dette blir en viktig plan også for landbruket med eget kapittel for jordvern og for jordbruk og skogbruk, der det er foreslått mål og retningslinjer. 

Det har vært en god, involverende prosess og vi på landbruksavdelingen har kommet med innspill flere ganger underveis i arbeidet. Vi var også med på å utarbeide «faktagrunnlag om matjord og jordvern i Trøndelag», som en del av forarbeidet til planen. En del av dere kom sikkert med innspill forrige gang planen var på høring, men nå er det altså en ny mulighet. Den bør vi benytte oss av, for selv om mye er bra, er det sikkert fortsatt en del som kan bli bedre. For å få inn det man ønsker på dette stadiet i prosessen, er det en fordel å komme med mest mulig konkrete endringsforslag.

Fremover mot sommeren arrangerer Trøndelag fylkeskommune dialogmøter om Regional plan for arealbruk på Teams med kommuner i ulike regioner (Fosenkommunene, Værnesregionen, Namdalen, Trøndelag sør, Innherred, Orkdalsregionen, Trondheim kommune).

Kontaktperson: Laila Marie Sorte

 

Oppdatert jordvernstrategi lagt fram for Stortinget

Oppdatert jordvernstrategi er lagt fram for Stortinget, og skal behandles 16. juni. Det foreslås følgende målsetting: Regjeringen vil at den årlige omdisponeringen av dyrka jord ikke skal overstige 3 000 dekar, og at målet skal være nådd innen 2025. Dersom dette blir vedtatt, vil dette tilsi en reduksjon fra dagens målsetting om maksimalt 4000 daa.

Les hele saken på vår hjemmeside.

Kontaktperson: Margrethe Halsan

 

Vi vil gjerne høre din mening! Svarfrist 16. juni  

Landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag ønsker bedre samordning og målretting av vår informasjon til kommunal landbruksforvaltning. Med bakgrunn i det publiserer vi nå ukentlige informasjonsbrev til kommunal landbruksforvaltning på våre nettsider.

Informasjonsbrevene til kommunal landbruksforvaltning er under utvikling. For at dette skal bli et nyttig verktøy for kommunene framover trenger vi synspunkt fra alle brukere.

Vi har derfor utarbeidet en enkel spørreundersøkelse som blir sendt ut med e-post til alle som jobber i kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag i løpet av uka. Svarfrist er satt til 16. juni. 

Send oss gjerne også konkrete tilbakemeldinger på infobrevene på epost: sftl-landbruk@statsforvalteren.no

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.