Konfliktforebyggende tiltak mellom reindrift og landbruk

Hovedmålet med de konfliktforebyggende tiltakene er å redusere konflikter mellom reindrift og jordbruk, samt andre berørte parter. 

På denne siden har vi samlet litt informasjon om ordningen for dere som jobber i kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag. 

 

Publisert 19.04.2022

Statsforvalteren i Trøndelag, ved landbruksavdelingen, har nasjonalt ansvar for tilskuddsordningen konfliktforebyggende tiltak, og forvalter tilskuddsmidlene for hele landet. Tilskuddsordningen finansieres med midler fra reindriftsavtalen (50%) og midler fra jordbruksavtalen (50%). I 2024 er det rundt 11,5 mill kr tilgjengelig til slike tiltak. 

Det er krav om at partene er enig om tiltaket før det kan søkes tilskudd. Partene må tegne skriftlig avtale om dette som legges ved søknaden.  

Du kan lese mer om tilskuddsordningen på sidene hos Landbruksdirektoratet:
Tilskudd til konfliktforebyggende tiltak - Landbruksdirektoratet

Stort behov for tiltak – vi ønsker flere søknader

Statsforvalteren i Trøndelag mottar regelmessig henvendelser fra landbruket og reindrifta om behov for konfliktforebyggende tiltak, særlig gjelder dette tilfeller der rein kommer inn på innmark, og det kan være fare for skade på eng.

Frem til nå har antallet søknader om tilskudd til konfliktforebyggende tiltak ikke stått i stil med det innmeldte behovet for konfliktforebygging. I 2023 mottok vi kun 6 søknader på landsbasis. Alle søknadene ble innvilget og utgjorde totalt ca. 4,2 mill. kr i tilskudd.

Vi oppfordrer kommunene til å sette seg inn i ordningen og informere om den slik at den blir godt kjent i kommuner der det er konflikt mellom jordbruket og reindrifta.

Hva kan tilskudd brukes til?

Tilskudd gis som regel til bygging av gjerder som verner innmarks areal, kulturbeite, plantefelt og bebygde områder mot reinbeiting. Under spesielle forhold kan tilskudd gis til andre tiltak, som vil virke konfliktdempende mellom reindrift og andre parter.

I situasjoner hvor hverken snøscooter eller barmarkskjøretøy er tilstrekkelig for å få drevet reinen ut av et konfliktområde så kan det gis tilskudd til helikopter, så lenge reindriften ønsker det.

Tilskudd til nødvendig vedlikehold av gjerder

Fra og med 2023 kan det også søkes om tilskudd til nødvendig vedlikehold av gjerder. Ordningen gjelder for gjerder som får godkjent sluttrapport fra og med 2023. Det kan søkes om tilskudd til vedlikehold tidligst 5 år etter at sluttrapport for gjerdetiltaket er godkjent. Gjerdet må være i bruk, i god stand og det må ha vært gjort løpende vedlikehold på gjerdet. Det kan gis tilskudd til vedlikehold på 10 kroner per løpemeter gjerde.

På oppdrag fra Statsforvalteren i Trøndelag og Innlandet har NIBIO gjort en vurdering av ulike gjerdeløsninger for rein. I denne rapporten står det litt om hvilke gjerdetyper som kan egne seg til å holde rein borte fra dyrka mark. 

Tilskuddsatser

Det kan innvilges tilskudd til tiltaket med inntil 90% av godkjent kostnadsoverslag. Der egen arbeidsinnsats inngår i kostnadsoverslaget er timesatsen 210 kroner.

Kommunens rolle ved søknad om midler til konfliktforebyggende tiltak?

Før søknaden om tilskudd til konfliktforebyggende gjerde behandles hos Statsforvalteren i Trøndelag, så må det foreligge en landbruksfaglig uttalelse fra kommunen. Jf § 3 er det vikår om at arealet som gjerdes inn skal holdes i hevd. Vi forventer at kommunen vurderer det landbruksfaglige behovet for tiltaket og vurderer om området vil bli holdt i hevd jf §3. 

Videre må kommunen sjekke ut om det er kommunale bestemmelser/planverk som gjør at det er behov for å stille andre vilkår. Hvis gjerdet planlegges i utmark må kommunen vurdere om tiltaket kommer inn under PLB-loven, evnt om det er behov for høring.

Det er utarbeidet søknadsskjema for ordningen: LDIR-667_B_Søknad om tilskudd til konfliktforebyggende tiltak mellom reindrift og annen berørt part.pdf.

Vi ber om at kommunen sjekker at søknadsskjema er riktig utfyldt, og at nødvendige vedlegg er vedlagt søknaden før den sendes inn til Statsforvalteren.

Søknadsskjemaet må inneholde:
• opplysninger om søker (kontonr og orgnr og kontaktinfo er viktig, hvis ikke får vi ikke registrert søknaden i Agros) 
• begrunnelse for søknaden
• beskrivelse av hvilke tiltak som skal gjennomføres. For gjerdeanlegg må det lages en arbeidsbeskrivelse med kartfestet trasévalg, kostnadsoverslag og finansieringsplan. 
• kostnader; kostnadsoverslaget kan inkludere utgifter til rydding av trevirke i gjerdetraseen, materialutgifter, samt transport- og arbeidsutgifter ved oppføring av gjerdet. Erstatninger og skjønnsutgifter skal ikke være med i kostnadsoverslaget

Følgende vedlegg skal følge søknaden:
• avtale mellom reindriften og involverte grunneiere om gjennomføring av byggearbeidet og det framtidige vedlikehold. Avtalen må vise hvordan arbeid og kostnader skal fordeles for bygging og fremtidig vedlikehold. Hvis leiejord er med i tiltaket må hjemmelshaver skrive på avtalen. Avtalen kan tinglyses som hefte på de aktuelle eiendommene.

• skriftlig tillatelse fra eier av grunnen der anlegges skal oppføres, hvis søker ikke eier grunnen.

Om kontroll:

Jf § 8 kan søknaden kan bli tatt ut i kontroll. Søker plikter å godta kontroll, gi nødvendige opplysninger og hjelpe til med å gjennomføre kontrollen. For å følge opp dette blir kommunen i de fleste tilfeller utnevnt som lokal oppfølgingsinnstans, og får da ansvar for å sjekke at tiltaket er helt eller delvis gjennomført. 

Litt om varsling når rein kommer på avveie 

I tilfeller der rein kommer inn på områder uten beiterett er det behov for gode varslingsrutiner. 

Det er utarbeidet retningslinjer for varsling og håndtereing av slike henvendelser som er publisert på våre nettsider

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.