Utvikling av samarbeidsregioner på landbruk
Fylkesmannens landbruksavdeling besøker regionrådene i Trøndelag for å promotere betydning av kommunesamarbeid innenfor landbruket
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Fra 1. januar 2019 etableres ett nytt regionråd i Trøndelag, Midt- Trøndersk regionråd med 12 kommuner. Regionrådet skal gjennom samhandling være en aktiv pådriver og bidra til positiv utvikling i den midtre delen av Trøndelag. Regionrådet skal arbeide strategisk med samfunnsutvikling i regionen.
Tilsvarende regionråd er etablert for Orkdalsregionen, Trøndelag Sør, Fosen og Namdalsregionen. Fylkesmannen besøker alle regionrådene for å presisere at jord- og skogbruk er et konkret og viktig utviklingsområde å ta tak i for regionene.
Samarbeid innenfor samarbeidsregionene gjør det mulig for kommunene å være en aktiv tilrettelegger for utvikling av landbruket. Det legger grunnlaget for kommunene som utviklingsarena.
Trøndelag er i endring
Trøndelag er i endring med ny Fylkesmann og ny fylkeskommune fra 1/1-2018. Vi går fra 48 til 37 kommuner fra 2020, det er endringer i kommunesamarbeid og regionråd, og det er store samarbeidsbehov mellom kommunene.
Med sammenslåing av til det nye Trøndelagsfylket er det store forventninger til å få til noe mer. Ikke minst i forhold til landbrukets bidrag til det grønne skiftet og utvikling av bioøkonomien. Dette kan vi ikke lykkes med uten at kommunene i Trøndelag er en aktiv driver innenfor jord- og skogbruk.
Innenfor skogbruket i Trøndelag er det gjennom mange år bygd opp samarbeid mellom kommunene gjennom skognettverk. Samarbeidet gir kommunene mulighet til å være en driver og tilrettelegger i utviklingsarbeidet. Vi oppnår økt aktivitet og utvikling mellom regional- og kommunal forvaltning og næring.
Effektiv bruk av virkemidlene
Trøndelag er et stort fylke med mange kommuner. Mulighetene og utfordringene for å drive landbruksproduksjon er svært forskjellige i Trøndelag og kontrastene er store.
Utvikling av samarbeidsregioner i Trøndelag kan være et godt verktøy for å tilpasse virkemiddelbruken til de muligheter og utfordringer regionene har på landbruksområdet.
Fra 2020 overføres forvalteransvaret for skogsvegmidlene fra Fylkesmannen til kommunene.