Erfaringsutveksling mellom skognettverkene

I Trøndelag har skognæring, skogeierlag og forvaltning etablert seks lokale skognettverk som til sammen dekker hele det nye fylket.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 15.10.2018

I Trøndelag har skognæring, skogeierlag og forvaltning etablert seks lokale skognettverk som til sammen dekker hele det nye fylket. Skognettverkene har ansatt skogpådrivere for å øke aktiviteten i skogbruket. Fylkesmannen bidrar økonomisk til disse prosjektene og vi har nå vært med å legge til rette for erfaringsutveksling mellom skogpådriverne. Skognettverkene fra sør besøkte nylig skognettverkene i nord, og motsatt.

På den første studieturen fra sør til nord besøkte delegasjonen papirmassefabrikken MM Karton Follacell i Follafoss og Skogplanteskolen på Kvatninga. MM Karton Follacell vurderer nå investeringer opp mot 100 mill kroner for å øke produksjonen med 30 %. Skogplanter Midt Norge har investert og tatt i bruk priklerobot i sin nye driftsbygning. Samtidig har Skogfrøverket etablert landets første skogplanteforedlingssenter på Kvatninga. Aktørene samarbeider godt med Skogselskapet som eier anlegget på Kvatninga. Skognettverkene presenterte ulike arbeidsformer, organisering, prosjekter og resultater av arbeidet for hverandre.

På den andre studieturen fra nord til sør var utvidet foryngelseskontroll og markberedning tema. Kommunene i Gauldalsområdet har befart samtlige hogster over 50 kubikk og kartlagt status på foryngelse. De skogeierne som ikke har plantet følges så opp etter ordinære rutiner. Det har vært mye å ta tak i, men arbeidet resulterer i at skogeierne sørger for planting.

Markberedningsaktivteten varierer stort mellom kommunene i Trøndelag. Tradisjon, foryngelsesforhold og tilgang til entreprenører påvirker aktiviteten. På studieturen fikk deltakerne befare flere markberedte bestand fra ulike årganger og diskutert muligheter og begrensninger, driftsteknikk og kostnader forbundet med markberedning.

 

I Trøndelag jobbes det nå hardt for å utvikle skogpådriversatsinga videre. Fylkesmannen mener skogpådriverne er et viktig verktøy for å øke aktiviteten i skogbruket. Vi ser så gode resultater av arbeidet at det er påkrevd at satsingen med skogpådrivere videreføres.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner