Avlingene i Trøndelag tok seg opp mot slutten av sesongen

Regnet i august satte fart i grasveksten igjen. Avlingene i fylket ble jevnt over bedre enn mange fryktet på forsommeren.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.09.2018

Det  kom betydelig mindre nedbør enn normalt i Trøndelag første del av vekstsesongen, og  nedbøren som kom var lokal. Dette ga store lokale variasjoner i vekst og avling innen den enkelte kommune og i Fylket. I sørdelen av Trøndelag, Oppdal, Rennebu og Røros, var det ekstremt tørt. Det kom etter hvert noe nedbør uti vekstsesongen, dette ga vekst også i de tørreste områdene. Enkelte av kystområdene var preget av en del overvintringsskader.

Første slåtten ble dårlig i store deler av fylket, men en andreslått og en god tredjeslått retter opp mye av dette. Jordtype har også vært avgjørende for avlingsmengden. NLR anbefaler at det er mulig å ta en tredjeslått fram til utgangen av september. Sandjord som kommer dårligst ut.

 

Høstinga av korn er så godt som ferdig og det meldes om avlinger opp mot et normalår. Men også for korn er det lokale forskjeller. Grønnsakproduksjonen er stort sett blitt berget ved hjelp av stor innsats med vatning. Det er meldt om noe avlingssvikt på gulrot, som normalt ikke vannes. Her har det vært problem med oppspiring.

 

Tidligpoteten har gitt normal avling, og graveprøver viser at avlingsmengde på  lagringspotet også blir bra. For jordbær og bringebær har det også stort sett vært en bra sesong. De fleste produsentene har vatningsanlegg.

 

Generelt bra honningproduksjon i fylket, men lokale variasjoner. Lyngtrekket på Flatanger var dårlig, mens det på Hitra var bra.

 

NLR informerer om at det er presset halm fra omtrent 70% av kornarealet i fylket. Dette har gitt 0,8-0,9 halmballer på 250 kg tørr vare pr da.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner