Høring av søknad om mudring i Årsetvalen og Kjærstadstraumen i Bindal og Nærøy kommune

Høringsfrist:
7. februar 2018

Bindal kommune har søkt om tillatelse til å mudre i Årsetvalen og Kjærstadstraumen slik at kanalen er farbar for mindre kjøretøyer.

Publisert 09.01.2018

Om tiltaket
Bindal kommune søker om å mudre totalt ca. 2500 kubikkmeter fordelt på fem avgrensede strekninger på totalt 1120 meter. Mudring skal foregå ned til 1 meter under laveste astronomiske tidevann. Mudringsmassene skal fraktes til godkjent deponi. Tiltaket ønskes gjennomført så snart som mulig.

Mulig miljøpåvirkning som følge av tiltaket
Søker har fått gjennomført miljøundersøkelse i tiltaksområdene. Det ble tatt ut prøvemateriale fra fire kast per stasjon (se figur 1), og en blandprøve ble sendt inn til analyse. Prøvene ble analysert for tungmetaller (arsen, sink, bly, nikkel, kobber, krom, kadmium og kvikksølv), polyaromatiske hydrokarboner (PAH16), polyklorerte bifenyler (PCB7) og tributyltinn (TBT). Prøvene dokumenterer at innhold av alle stoffer unntatt antracen (en PAH-kongener) er i tilstandsklasse I eller II (tilsvarende bakgrunn eller god tilstand), som er å anse som rent. For antracen hadde den valgte analysemetoden en deteksjonsgrense som var høyere enn grenseverdien mellom tilstandsklasser II og III (god og moderat tilstand). Det var < 10 µg antracen per kg TS, noe som betyr at innholdet tilsvarer tilstandsklasse III eller bedre. Det er dermed ikke dokumentert at massene er rene med tanke på antracen.

Innhold av TOC var mellom 0,15 og 0,71 % TS, og sedimentene bestod i hovedsak av sand (> 63 µm). Laveste andel var på stasjon 2, som hadde 64,5 % sand.

Ved mudring kan partikler fra sjøbunnen i utgangspunktet spres i hele vannsøylen. Spredningsgraden avhenger blant annet av lokale strømforhold og mengden fine partikler på sjøbunnen i utfyllingsområdet. Miljøgifter vil i stor grad være bundet til finpartikler.

Bindal kommune planlegger å bruke lukket grabb ved mudring dersom arbeidene utføres i kritisk fare til torskens gyteperiode, siden det er registrert et gyteområde i nærheten av tiltaksområdet. Massene planlegges levert til godkjent deponi på land.

Fylkesmannen vil i sin behandling av søknaden vurdere å sette vilkår om tiltak for å avbøte miljøpåvirkningen, og vil for eksempel rutinemessig gjøre dette for å hindre spredning av miljøgifter i tiltaksområder i tilfeller der forurensning er påvist eller man går ut fra at sedimentet er sterkt forurenset.

Naturverdier
Fylkesmannen har gått gjennom kunnskapsbasene Naturbasen, Fiskeridirektoratets kartbase og Lakseregisteret, for å undersøke om det er registrert naturverdier i eller ved tiltaksområdene.

Naturtypen «grunne strømmer» dekker hele tiltaksområdet, og er ansett som viktig. Grunne strømmer har viktig verdi blant annet for mange fuglearter på grunn av høy produksjon. Økologisk verdi i akkurat dette området er ansette som sterkt forringet pga. kanalisering «ved bruer».

Indre Aarsetfjorden er registrert som en fjord med naturlig lavt oksygeninnhold i bunnvannet (viktig naturtype). Dette området dekker deler av den sørligste mudringsstrekningen.

Sømlileira, som ligger ca. 350 meter sør for sørligste tiltaksområde, er et bløtbunnsområde i strandsonen. Området er stort (> 200 000 m2) og er viktig for fugl.

Det ligger et gyteområde for torsk knappe tre kilometer nordøst for tiltaksområdene, samt et rekefelt ca. 3,2 kilometer nordøst for tiltaksområdene (per vannlinje).

Offentlig gjennomsyn
Søknaden ligger vedlagt i høyre kolonne i denne artikkelen, og skal ligge tilgjengelig hos Nærøy kommune gjennom høringsperioden.

Ytterligere opplysninger kan fås ved henvendelse til Fylkesmannen i Trøndelag ved saksbehandler Andreas Wæhre på tlf. 74 16 80 61.

Eventuelle innspill sendes på epost til fmtlpost@fylkesmannen.no innen 07.02.2018.

 

Høringsfrist:
7. februar 2018