Fastsetting av grense mellom elv og sjø i Trøndelag

Høringsfrist:
25. november 2024

I Trøndelag er det egne regler for hvor og når man kan fiske i elver og elvemunninger hvor det går laks og sjøørret. Nå skal flere av disse grensene justeres.

Publisert 21.10.2024

I Trøndelag har vi mange vassdrag som det går sjøørret og laks i. Miljødirektoratet har åpnet noen av de lakseførende vassdragene for fiske i bestemte tidsperioder. Dersom du vil fiske i disse må du betale fisketrygd, kjøpe lokalt fiskekort og forholde deg til nasjonale og lokale fiskeregler.

Hvor og når kan man fiske etter laks og sjøørret?

I sjøen gjelder andre fiskeregler, men det begrensninger for både hvor og når du kan fiske etter laks og sjøørret. I Trøndelag er alt fiske etter laks og sjøørret fredet i sjøen i perioden 1. mars til 31. mai.

Utenfor lakseførende elver er det automatisk en 100-meterssone i sjøen hvor det gjelder spesielle fiskeregler. I Trøndelag er denne 100-meterssonen stengt for fiske dersom det ikke er åpnet for laks og sjøørret, i både sjøen og vassdraget innenfor. Mange lakseførende vassdrag har også en ekstra sone med spesielle fiskeregler utenfor 100-meterssonen, munningsfredningssoner.

Hvorfor sette grense mellom elv og sjø?

Områdene som ligger utenfor disse vassdragene er viktige for både laks og sjøørret. Derfor er det strengere regler for fiske her.

Sjøørreten, som flere steder i Trøndelag er i tilbakegang, er en aktiv bruker av disse områdene. Den oppsøker disse områdene for næringssøk, bruker de som oppvekstområde og for avlusing. Laksen er også i en sårbar fase når den i kortere eller lengre tid venter på at forholdene i elva skal være gunstig for oppgang og vandring opp i vassdraget.

Nye grenser

Det kan enkelte ganger være vanskelig å vite hvor 100-meterssonen begynner og slutter. Det vanskeliggjør for eksempel å vite hvilke regler som gjelder hvor.  Vi ønsker derfor at alle vassdrag som er oppført i vedlegg 1 eller vedlegg 2 i forskrift om fiske etter laks og sjøørret i vassdrag skal ha grense mellom elv og sjø.

Det finnes en egen veileder som lister opp momenter som skal vurderes når grensen mellom elv og sjø settes. En del vassdrag har allerede en grense mellom elv og sjø som er vedtatt av kommunen, eller gjennom lensmannsskjønn. Enkelte steder mangler det et slikt vedtak.

For å få på plass dette der det mangler har vi nå sendt ut et brev til kommuner, ulike høringsparter og til de grunneierne som har eiendommer som ligger 50 meter fra foreslåtte elv/sjø-grenser. I brevet ligger dette Kartinnsynet som viser hvor vi kjenner til allerede etablerte grenser, hvilke vi foreslår revidert og hvilke nye grenser som er foreslått. Rundt grensen er det satt en markering på hvor 100-meterssonen går.

Dersom du kjenner til opplysninger som er relevante når det gjelder å sette grensen mellom elv og sjø ønsker vi at du sender inn høringsinnspill. Fristen er satt til 25. november.  

Alle høringsinnspill sendes til sftlpost@statsforvalteren.no, merket 2022/1449.