Slik sørger vi for at barna blir sett og hørt i NAV-systemet

Sammen med NAV Trøndelag har vi kurset NAV-ansatte i hvordan barnas perspektiver skal ivaretas både i saksbehandling og i møte med et helhetlig velferdssystem.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 30.09.2021

Statsforvalteren har fått i oppdrag å sammen med NAV Trøndelag sørge for at barnas perspektiver blir ivaretatt også i NAV-systemet. Oppdraget kommer fra Arbeids- og velferdsdirektoratet.

– Vi har i oppdrag å se til at barnas perspektiv blir ivaretatt. Vi skal bidra til at barn og unge som vokser opp i familier som trenger disse tjenestene får den nødvendige hjelpen, sier Mette Øvrewall, seniorrådgiver ved Oppvekst- og velferdsavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Dette handler både om selve saksbehandlingen, og hvordan NAV jobber med folk og familiene deres – nettopp for å ivareta barnas behov. Samarbeid med andre tjenester som er viktig for denne brukergruppen er ofte svært viktig.

Brukergruppen til NAV er jo voksne, men de voksnes situasjon kan påvirke barna, sier Øvrewall.

Det kan for eksempel dreie seg om bistand til å søke barnehageplass, melde fra til barnevernet om man er bekymret for omsorgssituasjonen, eller at man ser at barna har få tilbud på grunn av familiens økonomiske situasjon.

Ved for eksempel økonomisk sosialhjelp kan dette handle om å spørre om barna har muligheter til å delta på fritidsaktiviteter, om de har alt de trenger til skole, og generelt sørge for at de kan delta på lik linje med andre unger, sier Øvrewall.

Derfor har Statsforvalteren gjennomført kurs med rundt 60 ansatte ved NAV-kontorene.
– Det handler om at barn, unge og deres familier skal få et helhetlig og samordnet tjenestetilbud. Tidlig innsats er vesentlig, blant annet for å forebygge av sosiale- og helsemessige problemer, sier hun

I kurset ble det blant annet gjennomgått hvorfor barneperspektivet i NAV er viktig, de juridiske rammene for ivaretagelse av barneperspektivet og arbeidsmetodikk i møte med familien og barna.

I forlengelsen av dette jobber Statsforvalteren nå med et nytt kurs neste år.
– Vi planlegger et opplegg mer skreddersydd for de som skal følge disse familiene over tid, hvor vi går enda litt dypere til verks, sier Øvrewall.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.