Prøveordning med å overta ansvaret for den offentlige tannhelsetjenesten

1. januar 2020 starter en prøveordning for overføring av ansvaret for den offentlige tannhelsetjenesten fra fylkeskommunen til kommunene. Fylkesmannen skal nå kartlegge hvilke kommuner som ønsker å delta i prøveordningen som skal vare i tre år.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.04.2018

Helse‐ og omsorgsdepartementet har bedt om bistand fra Fylkesmennene for å kartlegge hvilke kommuner som ønsker å delta i prøveordningen med overtakelse av ansvaret for den offentlige tannhelsetjenesten fra fylkeskommunene. Prøveordningen skal starte 1.1.2020 og varer i tre år. I løpet av denne perioden skal ordningen følgeevalueres for å finne ut om det er grunnlag for å overføre tannhelsetjenesten permanent til kommunene fra 2023.

Flertallet i helse‐ og omsorgskomitéen har lagt til grunn at prøveordningen skal baseres på frivillighet og omfatte om lag 15 kommuner. Der hvor en fylkeskommunal tannhelseklinikk omfatter flere kommuner, må disse kommunene som hovedregel stå samlet om en slik oppgaveoverføring.

Når det gjelder de økonomiske rammene for prøveordningen har departementet sagt at de vil komme tilbake til dette i senere budsjettframlegg, slik at kommunene på søknadstidspunktet er kjent med de økonomiske premissene for å delta i prøveordningen. Prøveordningen vil innebære uttrekk av rammeoverføringen til fylkeskommunene og overføring til de aktuelle kommunene.

Helse‐ og omsorgskomitéen legger også til grunn at kommuner som ønsker å overta ansvaret fra 2020 må innlede en prosess mot departementet og fylkeskommunen så tidlig at det blir tid nok til å utrede og gjennomføre det som er nødvendig av forberedelser.

Tilbakemelding innen 23. mai 2018
Vi ber om at interesserte kommuner i Trøndelag melder tilbake til Fylkesmannen innen onsdag 23. mai.

Svaret sendes til Fylkesmannens postmottak, fmtlpost@fylkesmannen.no
med kopi til fylkeslege Jan Vaage, epost fmtljva@fylkesmannen.no

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner