EU sin nye taksonomi
EU sin taksonomi er et klassifiseringssystem som skal stimulere til bærekraftig økonomisk aktivitet. Taksonomiens første av i alt seks miljømål trådte i kraft 01.01.2022. Fra nyttår (01.01.2023) trådte også de gjenstående fem miljømålene i kraft. Med dette er EU sin taksonomi gjeldende i hele EU. Forordningen er også innført i Norge.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
For at et selskap skal kunne definere en økonomisk aktivitet som bærekraftig, må tre krav tilfredsstilles. Alle tre kravene må oppfylles. Disse er:
- Man må bidra vesentlig til å løse ett av de seks miljømålene
- Man må ikke ha en negativ påvirkning [av betydning] på noen av de andre fem miljømålene
- Man må tilfredsstille minimumskrav til sosiale standarder
For klimaomstilling er det særlig punktet om at man må bidra vesentlig til å løse ett av de seks miljømålene som kan gi vesentlig virkning. Disse målene er del av EU sitt grønne giv, og da spesielt EU sin "Fit for 55"-pakke som inneholder en rekke konkrete reguleringer for hvordan man skal oppnå et klimanøytralt Europa innen 2050. Disse miljømålene er:
- Begrense og stanse klimaendringene (Utslippsreduksjon)
- Tilpasse samfunnet et endret klima (Klimatilpasning)
- Bærekraftig bruk og beskyttelse av vann- og havressurser
- Omstilling til en sirkulær økonomi
- Forebygging av bekjempelse av forurensing
- Beskyttelse og gjenopprettelse av biologisk mangfold og økosystemer
Miljømålene er omfattende, og hver sektor har egne kriteriesett som definerer om en økonomisk aktivitet er bærekraftig. I dag omfatter taksonomien kun større selskaper. Plikt til rapportering omfatter selskaper som overstiger to av tre terskler:
- Omsetning større enn 20 millioner euro
- Balansesum større enn 40 millioner euro
- 500 ansatte
Det er likevel ventet at tersklene skal senkes, og at stadig flere selskaper vil omfattes av rapporteringskravet.
Taksonomien kan få stor betydning for fremtidige investeringer og utvikling i Europa. Forordningen vil sannsynligvis kanalisere investeringskapital mot en mer bærekraftig samfunnsutvikling i tråd med EU sine klimamål- og mål for miljø og forurensing.
Forordningen stiller krav til rapportering av reelle utslippskutt, sirkularitet og beskyttelse og restaurering i naturen. Kravene er omfattende, og finnes i sin helhet under artikkel 19 på denne siden.
Alle sektorer som omfattes av taksonomien har egne kriteriesett, og disse finner du ved å klikke her. Eksempler på sektorer og bransjer som er omfattet er bygg- og anleggssektoren, hotellbransjen eller kollektivtransport. For eksempel må Kolumbus følge kriteriesettet for transport, som man finner ved å klikke her.
Mer om EU sin taksonomi kan du finne på Regjeringen.no
Bildekreditering: G. Altmann/Pixabay (CC 4.0)
Kontaktpersoner
Markedsfragmentering
Markedsfragmentering betyr å bryte en verdikjede opp i forskjellige deler. Eksempelvis kan dette være å flytte de delene av bedriften som har høye personalkostnader til land hvor lønnsvilkår og arbeidsrettigheter er betydelig lavere enn i EU-land. Dette gir ofte bedrifter kortsiktig profitt blant annet gjennom reduserte kostnader. Samtidig vil det skape muligheter for grov utnyttelse av lokale arbeidere, arbeidsløshet i bedriftens hjemland og et fall i kvalitet på varer og tjenester.