Skal grisen behandles eller avlives?
Svineprodusenter i Rogaland vil de nærmeste dagene motta en informasjonsplakat som inneholder en plan for behandling og avliving av gris.
Et viktig tiltak for å heve dyrevelferden handler om at bonden må ta rette avgjørelser omkring behandling og avliving. I tilsynskampanjen ble det avdekket avvik på oppfølging av syke og skadde dyr i 6 prosent av grisebesetningene i Rogaland. Erfaringer og tilbakemeldinger viser til at det kan være flere grunner til dette, blant annet vises det til forhold som mangel på erfaring og kunnskap.
Plan for behandling og avliving av gris
Etter at resultatene fra Mattilsynets tilsynskampanje på svin ble offentligjort, har en samlet svinenæring i Rogaland gått sammen om et mål – vi skal være ei stolt svinenæring - best på dyrevelferd. Det er videre blitt etablert en egen gruppe som skal arbeide med konkrete tiltak.
Arbeidsgruppa har i samarbeid med Animalia fått utarbeidet en informasjonsplakat med plan for behandling og avliving av syke og skadde dyr. Plakaten inneholder blant annet en tidslinje for behandling, bilder med eksempler på dyr som skal avlives og felt for å notere hvem som er ansvarlig for avliving. Planen har en QR- kode med link til Animalia sin veileder for avliving av gris.
Kommer i posten
Planen er laget i robust materiell som skal tåle grisehusmiljø og vask vil ligge vedlagt i neste utgave av fagbladet Svin. Svineprodusenter som ikke mottar planen, kan ta kontakt med sitt slakteri.
Ønsker at alle tar praktisk kurs i avliving
På planen er det satt av et felt hvor en skal fylle inn den som er ansvarlig for avliving i besetningen. En samlet svinenæring i Rogaland har et mål om at alle svineprodusenter skal ha praktisk kurs i avliving. Avlivingskurs blir jevnlig arrangert av slakteriene. Produsenter som ikke har tatt avlivingskurs oppfordres av næringen til å melde seg på kurs.
Arbeid for godt svinehold i Rogaland
Arbeidsgruppa «Godt svinehold i Rogaland» er et tiltak under bransjenettverket «Arbeid for godt dyrehold i Rogaland» . Arbeidsgruppa består av representanter fra Norsvin sør-vest, Forum gris, Rogaland veterinærforening, Fatland, Nortura, Prima slakt, Veterinærinstituttet, Mattilsynet og Statsforvalteren.