2024 er siste gjeldende år for midlertidig konsesjon for utrangerte purker

Grisunger

Husdyrkonsesjonsregelverket ble endret i 2020 for å begrense produksjonen av engangspurker. 59 svinebønder i Rogaland fikk innvilget midlertidig konsesjon. Disse må nå tilpasse produsksjonen til gjeldene regelverk.

Publisert 09.04.2024

Da husdyrkonsesjonsregelverket ble endret med virkning fra 01.01.2020, ble det satt nye grenser for antall utrangerte purker per foretak. Endringen skulle begrense produksjon med engangspurker. For at produsenter skulle få anledning til å tilpasse produksjonen til nye grenser, ble det innført en overgangsperiode. Foretak som utrangerte flere purker i 2017 eller 2018 enn grense satt i nytt regelverk fikk mulighet til å søke om midlertidig konsesjon.

Overgangsperioden med midlertidig konsesjon er gjeldende frem til og med 31.12.2024. Det betyr at produsenter med midlertidig konsesjon for utrangerte purker må i løpet av 2024 tilpasse produksjonen etter gjeldende regelverk.

Landbrukspolitiske mål

Formålet med husdyrkonsesjonsregelverket er å legge til rette for å spre svine- og fjørfeproduksjon på flere gårdsbruk. Dette for å opprettholde en bruksstruktur med basis i familiejordbruket og hindre utvikling mot store industrielle enheter. Det gjøres ved å regulere produksjonsomfanget hos hver enkelt produsent – og på den enkelte eiendom.

Grensen for konsesjonsfri husdyrproduksjon er gitt i tall dyr og tilsvarer 2 100 konsesjonsenheter. For å produsere mer en konsesjonsfri grense, må en ha fått innvilget konsesjon. Konsesjonsgrenser, forholdstall og definisjoner er beskrevet i forskrift om regulering av svine- og fjørfeproduksjon. 

Spesielt for svinebesetninger med purker

Produsenter med purker har to konsesjonsgrenser å forholde seg til; innsatte purker til enhver tid og utrangerte purker i løpet av året, og forholdet mellom disse og slaktet gris.

Midlertidig konsesjon for utrangerte purker i Rogaland

I Rogaland har 59 foretak innvilget midlertidig konsesjon til å utrangere flere purker i overgangsordningen. Samlet utgjør innvilget konsesjonsenheter omregnet til purker om lag 6 000. Det er viktig å presisere at tallet ikke nødvendigvis viser til reelle utrangerte purker, da dette kun er en rettighet som produsenter kan ta i bruk.

Produsenter med midlertidig konsesjon må i løpet av 2024 tilpasse produksjonen. I 2025 vil grensen i forskrift om regulering av svine- og fjørfeproduksjon for utrangerte purker på maksimalt 150 være gjeldende. 

Historisk endringer av husdyrkonsesjonsregelverket

Frem til 1995 ble det sjelden eller aldri innvilget konsesjon til produksjon utover konsesjonsgrensene. I 1995 åpnet departementet for å gi konsesjon etter ledig, lovlig kapasitet, se forarbeidene til husdyrkonsesjonsloven Ot. Prp. Nr. 94 (2002-2003). Ordningen og retningslinjene for dette ble opphevet og erstattet med ny forskrift i 2003. Begrunnelsen for dette var å etablere et regelverk som fremmer likebehandling, forenkling og forutsigbarhet. I forbindelse med høring av ny forskrift, ble bruken av engangspurker adressert, men på dette tidspunktet ikke ansett å være en utstrakt praksis at det var behov for regulering i ny forskrift.

Grunnet økning i engangspurkeproduksjon ble det i forbindelse med jordbruksoppgjøret i 2018 besluttet å utrede innstramminger i husdyrkonsesjonsregelverket. Endring i regelverket for å regulere bruk av engangspurker ble besluttet innført med ikrafttredelse 01.01.2020. Produsenter som da utrangerte flere avlspurker i 2017 og 2018 enn grensene som følger av ny forskrift, fikk adgang til å søke om midlertidig konsesjon. Overgangsperioden ble satt gjeldende fra vedtak om midlertidig konsesjon og frem til og med 31.12.2024.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.