Retten til gratis skoleskyss

(Foto: Kolumbus)

Reglene om gratis skoleskyss skal være med på å sikre lik rett til opplæring uavhengig av økonomisk bakgrunn, fysiske forutsetninger, bosted og geografi. Etter at ny opplæringslov trådte i kraft fra 01.08.2024 er reglene om skoleskyss for elever i grunnskolen regulert i kapittel 4, mens de for elever i videregående opplæring følger av kapittel 9.

Se Utdanningsdirektoratet sitt Rundskriv om skyss  for utfyllende informasjon om retten til skyss.

Publisert 08.10.2024

Rett til skyss på grunn av lang skolevei

Retten til skyss på grunn av lang skolevei er regulert i opplæringsloven §§ 4-1 og 9-1. Elever har rett til skyss ut fra følgende avstandskrav:

Grupper 1. årstrinn 2.-10. årstrinn og voksne i grunnskoleopplæring Videregående skole
Avstandskrav 2 km 4 km 6 km

Rett til skyss for på grunn av særlig farlig eller vanskelig skolevei

Det følger av opplæringsloven § 4-1 andre ledd at elever i grunnskolen har rett til gratis skyss dersom en del av veien er «særleg farleg eller vanskeleg». Ved denne vurderingen må det gjøres en objektiv og subjektiv vurdering.

  • Objektiv vurdering: Kartlegge alle relevante forhold ved veien og trafikkforholdene og vurdere om dette er særlig farlig eller vanskelig.
  • Subjektiv vurdering: Vurdere om den enkelte eleven har forutsetninger for å ta seg forsvarlig frem i det aktuelle trafikkbildet.

Rett til skyss på grunn av funksjonshemming eller midlertidig skade eller sykdom

Det kommer frem av opplæringsloven §§ 4-1 fjerde ledd og 9-1 tredje ledd at elever som trenger skyss på grunn av nedsatt funksjonsevne, skade eller sykdom, har rett til gratis skyss til og fra skolen og skolefritidsordningen.

Det er to vilkår som må være oppfylt for å ha rett til skyss etter denne bestemmelsen:

  1. Eleven må ha en nedsatt funksjonsevne eller en skade eller sykdom.
  2. Den nedsatte funksjonsevnen, skaden eller sykdommen må gjøre at eleven har behov for skoleskyss.

Krav om forsvarlig skyss

Det følger av opplæringsloven § 4-3 at en elev bare har rett til skyss dersom daglig skyss er forsvarlig. Hvis skyssen ikke er forsvarlig, skal kommunen innlosjere eleven. At skyssen skal være forsvarlig gjelder både i forhold til hvordan skyssen er organisert og hvor lang reisetiden er.

I vurderingen av hva som er forsvarlig særlig skal legges vekt på forhold som gjelder den enkelte og om daglig skyss gir ekstraordinære kostnader eller vanskeligheter for kommunen. Elevens beste skal være et grunnleggende hensyn, så de økonomiske hensynene bør ikke få så mye vekt at det ikke tas hensyn til den enkelte eleven.

Dere kan lese utfyllende informasjon om forsvarlighetsvurderingen i rundskrivets kapittel 5.

Rett til reisefølge og tilsyn

Retten til reisefølge og tilsyn kommer frem av opplæringsloven §§ 4-2 og 9-2. Elever har rett til reisefølge dersom de trenger det. Elever i grunnskolen har også rett til tilsyn i ventetiden før og etter opplæringen eller skolefritidsordningen hvis de trenger det. Elever i videregående opplæring har rett til tilsyn hvis de på grunn av nedsatt funksjonsevne ikke klarer seg alene.

Hvem har ansvaret for skyssen?

Opplæringsloven § 28-7 regulerer hvem som har ansvaret for skoleskyssen. Hovedregelen er at fylkeskommunen er ansvarlig for skyssen. De er ansvarlig for all skyss på grunn av lang skolevei, funksjonshemming, midlertidig skade eller sykdom. Fylkeskommunen har også ansvar for tilsyn og reisefølge for elever i videregående skole.

Rogaland fylkeskommune har delegert myndigheten til å fatte vedtak og organisere skoleskyssen til Kolumbus. Dere finner mer informasjon om skoleskyssen på Kolumbus sine nettsider.

Kommunen har ansvaret for skyss på grunn av særlig farlig eller vanskelig skolevei for elever i grunnskolen. De er også ansvarlig for reisefølge og tilsyn for grunnskoleelever.

Rett til skyss i private skoler

Retten til skyss for elever i privatskoler er tilsvarende retten i offentlige skoler, jf. privatskoleloven § 3-7. Unntaket er at retten bare gjelder innenfor kommunen for grunnskoleelever og innenfor fylkeskommunen for elever i videregående. Dette vil gjelde uansett grunnen til skyssen.

Hjemkommunen eller hjemfylket skal fatte vedtak om skyss og dekke utgifter etter reglene i opplæringsloven § 28-7.

Klagebehandling

Vedtak om skyss kan påklages til den som har fattet vedtaket for ny vurdering. Dersom den nye vurderingen ikke fører til at vedtaket blir endret, skal saken sendes videre til Statsforvalteren, jf. opplæringsloven § 29-1. Statsforvalteren kan stadfeste vedtaket, treffe nytt vedtak eller oppheve det og sende saken tilbake for helt eller delvis ny behandling.

Rabattordning i stedet for gratis skoleskyss ved videregående skoler i Rogaland

I forskrift som trådte i kraft fra 01.08.2024 er det regulert at elever i videregående opplæring i Rogaland skal få tilbud om rabattert reisekort for ungdom (ungdomskort) i stedet for gratis skoleskyss eller full skyssgodtgjørelse.

I forskriftens § 3 er det gjort unntak for elever der rabattordningen slår urimelig hardt ut. Det gjelder i tilfeller der elever bor i et område som ikke har et godt utbygd kollektivtilbud.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.