Bærekraftig utvikling: Undervisningstips
Bærekraftig utvikling er et tverrfaglig tema i skolen. I læreplanen heter det at elevene skal utvikle kompetanse som gjør dem i stand til å ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst. Elevene skal få forståelse for at handlingene og valgene til den enkelte har betydning.
Temaet rommer problemstillinger knyttet til miljø og klima, fattigdom og fordeling av ressurser, konflikter, helse, likestilling, demografi og utdanning. Elevene skal lære om sammenhengen mellom de ulike aspektene ved bærekraftig utvikling.
Det finnes en rekke gratis nettressurser som kan bidra til opplæringen i Bærekraftig utvikling:
Hei verden
Har naturlig nok et internasjonalt fokus, og undervisningsmateriellet er knyttet til prosjektlandene Bangladesh, Peru og Zambia. Hei Verden tilbyr gratis undervisningopplegg for barne- og ungdomstrinn, og videregående. Ressursene inneholder filmer, med tilhørende refleksjonsspørsmål og oppgaver. Hver del er knyttet til læreplanmål.
Redd barna
Redd barna har en rekke undervisningsmateriale, deriblant Det magiske klasserommet: Klima, som er for 5-10 trinn. Blant temaene som utforskes er barn og unges klima- og miljørettigheter, hvordan verden jobber med klima og miljø, og hvordan klima påvirker levemåten vår og motsatt.
Spire
Spire har en skoleportal med undervisningopplegg for bærekraftig utvikling. Ressursene inneholder både filmer og aktiviteter. Hvert opplegg er merket med estimert tidsbruk og hvilke fag temaet er aktuelt i. Det er lærerveiledninger til alle temaene.
Statistisk sentralbyrå
SSBs undervisningsopplegg i Bærekraftig utvikling og klimagassutslipp er for elever på 9. og 10. trinn. Her kan en lære mer om Norges og andre lands klimagassutslipp og målsettinger, ulike typer klimagasser og omregning til CO2 ekvivalenter.
Klimaskolen
I forbindelse med at Oslo var europeisk miljøhovedstad i 2019, ble nettressursen klimaskolen etablert. Her kan en sortere på trinn og fag, og få en oversikt over aktuelle undervisningsopplegg fra mange ulike tilbydere. Det er også mulig å søke etter kompetansemål og tidsbruk. Ikke alle aktivitetene det vises til er gratis (for eksempel noen undervisningsopplegg fra FN-sambandet), men de fleste er det.