Grunnskole og videregående opplæring

Oppdatert 20.08.2024

Grunnopplæringen består av grunnskole og videregående opplæring. Opplæring på grunnskolenivå er et kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæring på videregående nivå. Private skoler godkjent etter privatskoleloven kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvalteren har ansvaret for at eksamen i grunnskolen og på videregående skole, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomført etter gjeldende lover og retningslinjer.

Statsforvalteren veileder fylkeskommunale, kommunale og private skoleeiere etter opplæringsloven og privatskoleloven. Vi skal også føre tilsyn med at de offentlige skoleeierne driver i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkende ord og handlinger

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis skolen ikke hjelper til, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren. Vi har mer informasjon om hvordan du får en trygg skoledag uten mobbing.

Klage til Statsforvalteren

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i opplæringsloven og privatskoleloven med tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har truffet vedtaket. Dersom denne instansen ikke gir medhold i klagen din, blir klagen automatisk sendt til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer


Publisert 20.12.2024

Lærermangel i grunnskolen

Over 93 prosent av undervisningsårsverkene i grunnskolen, er gitt av lærere med godkjent utdanning. Dette er en liten nedgang fra året før, og rundt to prosentpoeng lavere enn landssnittet. Det er også stor variasjon mellom kommunene i fylket, fra 59 til 98 prosent.


Publisert 19.12.2024

Kartlegging av lese- og regneferdigheter

Det er nylig publisert resulatater fra de Nasjonale prøvene, og fra en internasjonal kartlegging av voksnes lese- og regneferdigheter.


Publisert 22.11.2024

Gudsteneste i skuletida

Skular kan gjennomføre gudstenester som ein del av si generelle kultur- og tradisjonsformidling, men gudstenesta bør ikkje få karakter av semesteravslutning. 


Publisert 13.11.2024

Utsett og tidleg skolestart

Lovgivar har bestemt at det beste for barn er å byrje på skolen det året dei blir 6 år (jf. opplæringslova § 2-2 fyrste ledd). Nokre barn har forsinka utvikling, og foreldra ynskjer utsett skolestart. Nokre barn er komne så langt i utviklinga, at foreldra meiner det beste for barnet er å byrje på skolen eit år tidlegare. Kva er reglane?


Publisert 16.10.2024

Bærekraftig utvikling: Undervisningstips

Bærekraftig utvikling er et tverrfaglig tema i skolen. I læreplanen heter det at elevene skal utvikle kompetanse som gjør dem i stand til å ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst. Elevene skal få forståelse for at handlingene og valgene til den enkelte har betydning.


Publisert 08.10.2024

Retten til gratis skoleskyss

Reglene om gratis skoleskyss skal være med på å sikre lik rett til opplæring uavhengig av økonomisk bakgrunn, fysiske forutsetninger, bosted og geografi. Etter at ny opplæringslov trådte i kraft fra 01.08.2024 er reglene om skoleskyss for elever i grunnskolen regulert i kapittel 4, mens de for elever i videregående opplæring følger av kapittel 9.

Se Utdanningsdirektoratet sitt Rundskriv om skyss  for utfyllende informasjon om retten til skyss.


Publisert 04.10.2024

Fritak frå vurdering med karakter i faget framandspråk

Elevar i vidaregåande opplæring i studieførebuande utdanningsprogram som er hardt ramma av dysleksi, spesifikke språkvanskar eller andre vanskar som gir likearta konsekvensar i språkfaget, kan søkje om fritak frå vurdering med karakter i faget framandspråk.


Publisert 30.09.2024

Saksbehandlingstid i saker om individuell tilrettelegging i skolen

Sivilombodet har behandla tre saker som gjeld spesialundervisning i 2023 og 2024, og har bede Statsforvaltaren informere kommunane om desse sakene.


Publisert 26.09.2024

Fritak for fag i skolen

I noen tilfeller blir elever fritatt for enkelte skolefag i strid med lovverket. Statsforvalteren skal bidra til at slike ulovlige fritak ikke skjer.


Publisert 25.09.2024

Bruk av alternativ opplæringsarena i grunnskolen

Hovudregelen er at elevar skal ha opplæring i klassar/gruppe på skolen. Opplæringslova har ei snever opning for at skoleeigar kan ta i bruk alternativ opplæringsarena.