Prosjektaktiviteter
Aktivitetene i prosjektet skal bidra til økt industrialisering og økt grad av videreforedling av de store skogressursene i Nordland.
Kartlegging av eksisterende treindustri
Hva vet vi om treindustrien i Nordland?
Målet er å skaffe til veie en oppdatert og mest mulig komplett oversikt over alle typer treindustri som produserer og videreforedler lokalt og importert trevirke. Informasjonen skal visualiseres i et kart med geotagging av den enkelte virksomhet.
Vi mener det er viktig å jobbe med eksisterende små-industri (1-5 ansatte) og videreutvikling av denne, i tillegg til at vi skal jobbe for å få flere aktører av denne typen på markedet. Ved å sette sammen en oversikt over eksisterende treindustri i Nordland synliggjøres aktørene, det vil være mulig å finne potensielle samarbeidspartnere og synergieffekter.
SWOT-analyse av treindustrien i Nordland
Hvilke styrker og svakheter har dagens treindustri i Nordland? Hvilke muligheter og utfordringer har denne næringa i framtida?
Vi skal gjennomføre en analyse av dette som grunnlag for å kunne ta gode beslutninger i framtida.
Etablering av fagnettverk
Har du ansvar for strategiske planer, reguleringsplaner, klimaplaner eller annen planlegging i kommunen? Har du ansvar for næringsutvikling? Jobber du med offentlig anskaffelse? Hva med samfunnsmessige hensyn som god helse og livskvalitet? Er du i tillegg interessert i næringsutvikling av skogressursene i kommunen eller bruk av tre i bygg?
Da kan du ha nytte av å være med i et fagnettverk for kommunalt ansatte. Fagnettverket skal være en arena for kompetanseheving og erfaringsutveksling.
Vi skal gjennomføre en serie webinarer med ulike faglige tema, som avsluttes med en dagsamling med evaluering og diskusjon om videre satsing. Tema på webinarene bestemmes av deltagerne.
Aktuelle tema kan være:
- Strategisk og målrettet arbeid ved anskaffelse av byggeprosjekter
- Utarbeidelse av «trestrategi» eller hvordan man kan inkludere temaet i en samfunnsplan eller lignende
- Hvordan gjennomføre et byggeprosjekt med utstrakt bruk av tre?
- Fortetting basert på eksisterende bygningsmasse
- Ombruk av bygningsmasse
- Ulike byggematerialers klimabelastning
- Eldrebølge, sentralisering og nybygg
- Tre og mulige helsefordeler
- Prosjekteierstyring
- Leverandørutviklingsprogrammet (LUP)
- Kompetanseprogrammet for økt bruk av tre
Regionale mobiliseringsmøter
- for politisk og administrativ ledelse i kommunen
Er du en del av kommunens politiske eller administrative ledelse? Visste du at det offentlige skal være forbilde og motivator for miljøvennlige byggeløsninger (Regjeringens bioøkonomistrategi 2016)? Hvordan kan du bidra til det, og hvilken betydning kan dette ha for kommunens næringsgrunnlag?
Dette setter vi på agendaen i en seminarserie der politisk og administrativ ledelse blir bevisst sin rolle som byggherre, øker sin kunnskap om og innsikt i bruk av tre i bygg, og hvordan dette kan ha betydning for treindustrien i området. Seminarene gjennomføres i samarbeid med vertskommuner.
Aktuelle tema kan være:
- Hvordan planlegge og gjennomføre effektive byggeprosesser (Bygg21)?
- Politisk forankring av strategier for bruk av miljøvennlig bygningsmasse
- Hvordan kan kommunen bidra til innovasjon hos næringslivet gjennom offentlige anskaffelser? (Leverandørutviklingsprogrammet, LUP)
- Hvordan kan kommunens næringsgrunnlag styrkes gjennom kommunens rolle som byggherre?
- Innovasjon for framtida – hva etterspørres av næringslivet?
- for treindustri
Har du allerede en virksomhet innen treindustri, eller tenker du på om du vil starte opp en? Er du interessert i sirkulærøkonomi? Hva skal til for at du kan utvikle produktet ditt eller satse på ny produktutvikling?
Vi gjennomfører en serie seminarer i samarbeid med vertskommuner og virkemiddelapparat for etablering.
Aktuelle tema kan være:
- Innovasjon for framtida – hva etterspørres?
- Investeringsbehov og finansieringsordninger
- Utvikling av merkevarer
- Produksjon av mer bearbeidede produkter
- Hvilke verdikjeder kan kobles med skogbruket og treindustrien og gi synergier og vekst? (fiskefôr, grønn emballasje, tekstilfibre, skogsmelasse, biokull til ferrolegering, tilsetningsstoffer som vanillin, etc.)
Dagseminar
Tenker du på om du vil starte opp en virksomhet innen treindustri? Vet du ikke helt hva du trenger for å komme videre i prosessen?
Vi arrangerer en serie med dagseminar ment for gründere som vil starte og utvikle sin egen virksomhet innen treindustri. Tema på seminarene skal tilpasses deltakerne.
Aktuelle tema kan være:
- Etableringsfasen – hva må du tenke på?
- Marked- og salgsforståelse
- Finansieringsmuligheter
- Kvalitetssikring på ulike nivå
- Innovasjonsprosess
- Sirkulærøkonomi
Besøksordning
Står du litt fast i innovasjonsprosessen? Kommer du ikke helt i gang med å utvikle, foredle eller selge produktene dine?
Du kan få besøk av en person med kompetanse på ditt utviklingsområde, i inntil to dager, som ser etter løsninger. Du skal få hjelp til å sette i gang prosesser og bli informert om muligheter. Du må stille med overnatting og bevertning av den besøkende, mens honorar og reiseutgifter dekkes av prosjektmidlene.
Studietur for etablerere i treindustri
Vi skal arrangere en studietur som er tilpasset deg som allerede har en virksomhet eller som tenker på om du vil etablere en virksomhet innen videreforedling av trevirke og sirkulærøkonomi. Turen skal inspirere til videre satsing på produkter, produktutvikling og industri.
Avslutningskonferanse
Når prosjektperioden nærmer seg slutten, arrangerer vi en avslutningskonferanse.
Vi har som mål å samle treindustri, bedrifter innen sirkulærøkonomi og andre med interesse for bruk av tre til en konferanse der resultatene fra prosjektet presenteres, og med inspirerende foredrag fra forskningsmiljøer, næringsliv og kommuner.