Delegasjon fra Nordland på bioenergi-studietur i Levanger kommune
På studieturen til Levanger kommune den 23.september fikk deltakere sett hele ledd i bioenergi-verdikjeden.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Som et ledd i Bioenergiprosjektet 2015-2016 arrangerte vi en studietur til Levanger kommune i Nord-Trøndelag med formål kompetanseheving og nettverksbygging blant deltakere.
Det var til sammen 11 deltakere i fra ulike organisasjoner i Nordland som deltok på turen.
Alt fra en lokal kraftselskap, via kommuner og gårdbrukere til et kommunalt avfallselskap.
De enkelte besøkspunkter:
Turen startet med et besøk hos Statkraft Varme AS og en befaring på fjernvarmeanlegget i Stjørdal. Anlegget har en installert kjeleeffekt på 2x4 MW og produserer biovarme basert på flis fra heltre og ryddingsvirke.
Neste stopp var på Støre gård på Skogn, der vi møtte selskapet Innherred Biovarme AS.
Selskapet ble dannet i 2009 av rundt 60 bønder og skogeiere og eier flere biovarmeanlegg. Vi besøkte biovarmesentralen på Skogn, som forsyner Lysaker barne- og ungdomsskole. Innherred Biovarme bygde anlegget i 2009 etter at de hadde vunnet en offentlig konkurranseutlsyning om leveranse av biovarme. Selskapet selger i dag varme til skola til en konkurransedyktig pris og hadde bortsett fra et år kjørt inn driftsoverskudd siden oppstarten. Suksessmodellen ligger i at selskapet eier hele ledded i verdikjeden, dvs. en flishogger, lastebil med container, selve biovarmesentraler og en egen flisterminal.
Neste stopp var hos Levanger kommune. For å få med seg hvordan Levanger kommune har bidratt i bioenergiutbyggingen i regionen lå vi opp til et besøk med teknisk sjef fra Levanger kommune. Kommunen fortelte at det var viktig for kommunen å fremme omleggingen fra olje til miljøvennlig energiforsyning i kommunale byggningsmasser. Det ble derfor fattet et vedtak om at det skal brukes bioenergi til oppvarming. I dag kjøper kommunen biovarme fra ulike selskaper, bl.a. Innherred Biovarme AS til en konkurransdyktig pris. Suksessmodellen til kommunen er at kommunen eier ingen varmeanlegg selv og at det er inngått en langvarig leveranseavtale med varmeselskapene. Ansvaret for drift og vedlikehold ligger hos varmeselskapene. Kommunen finansierer den bioenergisatsingen gjennom det ordinære driftsbudsjettet, noe som har skapt politisk aksept.
Turen avsluttet med besøket av en 400 m2 flisterminal, som eies og drives av Innherred Biovarme. Selskapet kjøpte i 2009 en Pezzelato-flishogger og bruker terminalen som lagringsplass for flisa. Derfra selges flis til Levanger kommune og bønder og i området. I tillegg forsyner flisa de selv eide biovarmesentralene.