Strømbrudd kan medføre alvorlige konsekvenser
Dette er konklusjonen i en fersk rapport som Norconsult har utarbeidet i samarbeid med Lofotrådet og Fylkesmannen i Nordland. Rapporten tar for seg konsekvensene av et 14 dagers strømbrudd i Lofoten.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Kommunal drift rammes hardt
Utredningen viser at 14 dager med bortfall av elektrisk strøm, vil gi kommunene store utfordringer med å opprettholde sitt tjenestetilbud. For helse og omsorgstjenestene vil situasjonen være særlig krevende, og for hjemmetjenesten og legevakt vil eksempelvis bortfall av trygghetsalarmer og telefonforbindelser gi alvorlige utfordringer. Skoler og barnehager må stenge og for en del vannverk vil det være vanskelig å opprettholde en stabil vannforsyning. Også sentraladministrasjon og kommunal kriseledelse (eks. ved varsling og evakuering), samt andre kommunale tjenester vil møte store utfordringer.
Innbyggerne er dårlig forberedt
Utredningen viser også at mange innbyggere har strøm som eneste varmekilde og mangler alternativer både til oppvarming og matlaging. I tillegg vil bortfall av telefon og internett kunne gi utrygghet og alvorlige problemer dersom nødetater som brann og legevakt må kontaktes.
Store samfunnsmessige konsekvenser
Bortfall av mobil- og fasttelefon, internett, nødnett og VHF er store utfordringer ved et langvarig strømbrudd. I tillegg vil drivstoffmangel, redusert /fraværende sykehusberedskap, utilgjengelige vei-, sjø og luftforbindelser og stengte butikker gi store utfordringer.
Behov for bedre kriseplaner
Utredningen skal danne grunnlag for nye og bedre kriseplaner i hver av de seks Lofot-kommunene. “Det bør gjennomføres øvelser som involverer sentrale aktører knyttet til håndtering av langvarig strømbrudd i regionen. Ingen av kommunene, eller de forespurte eksterne aktørene som representerer viktige samfunnsfunksjoner, har analyser eller planverk som tar høyde for strømbrudd på 14 dager”, heter det i rapporten.
Realistisk scenario
Lofoten har spesielle utfordringer med sin strømforsyning som følge av svakheter i hoved- og reservelinjene til regionen. Erfaringer fra en rekke ekstremværhendelser de senere åra, viser imidlertid at langvarig strømbrudd er ei reell utfordring for mange områder. I forbindelse med ekstremværet Dagmar (2011) ble 100 000 abonnenter rammet av strømbrudd og for noen områder varte bruddet ei uke. Tilsvarende erfaringer gjorde vi under ekstremværet Hilde (2013), og strømbruddet i Steigen (2006) som varte i seks dager. Utredningen har såldes relevans også for andre enn Lofoten.