Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark til faglig godkjennnig

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark er under revisjon. Det vurderes også utvidelse av nasjonalparken i Rana og Rødøy. Fylkesmannen har nå oversendt et forslag til faglig godkjenning. Vi forventer at forsalget kan sendes på høring i løpet av vinteren.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.11.2013

Arbeidet med utvidelse av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark ble først startet i 2008. Etterhvert har arbeidet også omfattet revisjon av det eksisterende vernet tilknyttet Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Målet for arbeidet har vært en oppdatering av verneforskriftene og vernet til nytt lovverk. Oppstartsmelding ble sendt ut i 2012. Et arbeidsutvalg bestående av representanter for Rana kommune, Rødøy komune, private grunneiere, Statskog SF, Saltfjellet reinbeitedistrikt, Hestmannen/Strandtindene reinbeitedistrikt og Midtre Nordland nasjonalparkstyre bistår Fylkesmannen i arbeidet.

Vi fikk inn mange innspill til oppstartsmeldinga, både skriftlig, muntlig og via folkemøter. Innspillene spriker i mange retninger og Fylkesmannen har brukt mye tid på å vurdere de ulike innspill og utarbeide forslag til nye forskrifter og grenser. Arbeidet er nå noe forsinket sammenliknet med fremdriftsplanen.

Fylkesmannens har etter høringa av oppstartsmeldinga arbeidet ut fra en tanke om å forenkle situasjonen for brukerne av området, samtidig som formålet med vernet og verneverdiene ivaretas. I dag er det mange søknader som må behandles etter flere ulike verneforskrifter og i noen tilfeller av både Fylkesmannen og Midtre Nordland nasjonalpakstyre. Forslaget er derfor å etablere en stor nasjonalpark som også omfatter Saltfjellet landskapsvernområde, Gåsvatnan landskapsvernområde, Semska-Stødi naturreservat og Storlia naturreservat. I forslaget ligger også å lage en koridor langs E6 og jernbanen over Saltfjellet som ikke er med i noe verneområde slik at denne vitale infrastrukturen kan vedlikeholdes og utvikles uten konflikt med vernebestemmelsene. Etter drøfting i arbeidsutvalget er det utarbeidet et forslag til oppdaterte bestemmelser for verneområdene slik de er idag, altså at landskapsvernområdene består.

Fylkesmannens forslag til utvidelse av nasjonalparken i Rødøy og Rana innebærer blant annet at Melfjordens norside vernes som del av nasjonalparken og som et eget landskapsvernområde vest for kraftlinja over Melfjordloftan. Et flertall i arbeidsutvalget fremmer her et eget forslag som innebærer noe utvidelse av nasjonalparken, men samtidig sikrer mulighet for utbygging av Indre og Ytre Stelåga til kraftproduksjon. Begge forslagene er redegjort for i dokumentet.

Det dokumenet som nå foreligger skal vurderes både juridisk og naturfaglig av Miljødirektoratet. Når denne gjennomgangen er gjort vil nødvenidge justeringer gjøres før planen sendes på offentlig høring. Det vil da bli anledning for alle berørte og andre interesserte å komme med innspill, forslag og kommentarer til de forslagene som foreligger. Høring vil bli annonsert i aktuelle aviser, sendes ut til alle grunneiere og interesseorganisasjoner og andre som har interesse i saken. Videre vil det avholdes åpne møter. Endelig vedtak vil fattes av Kongen i Statsråd.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner

Aktuelt

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark opprettet 8. september 1989

Nasjonalparken ble opprettet etter en langvarig prosess og et stort folkelig engasjement.

Avgrensning og verneforskrift bærer preg av å være et kompromiss mellom store kraftutbyggingsinteresser og naturvern.

Nasjonalparken grenser til Láhko nasjonalpark, Saltfjellet landskapsvernområde, Gåsvatnan landskapsvernområde, Storlia naturreservat, Blakkådalen naturreservat og Fisktjørna naturreservat.

I 2008 startet Fylkesmannen arbeidet med mulig utvidelse av nasjonalparken i Rana og Rødøy kommuner

I 2012 ble det igangsatt en full revisjon av verneområdene.

Midtre Nordland Nasjonalparkstyre er forvaltningsmyndighet for nasjonalparken.