Økte tap av rein til fredet rovvilt

Foto: Øyvind Skogstad / Øyvind Skogstad.

Fylkesmannen har utbetalt 14 millioner kroner i erstatning for 3493 rein tapt til fredet rovvilt i driftsåret 2012/2013.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 08.10.2013

Dette er en betydelig økning fra forrige driftsår, da 2836 rein ble erstattet som drept av fredet rovvilt. Årsaken til den markante økningen er et større tap av rein og en økning i antall rein som er påvist drept av fredet rovvilt gjennom kadaverdokumentasjon.

Reindriftsnæringa i Nordland har rapportert at totalt 7654 rein gikk tapt i løpet av siste reindriftsår, som varte fra 1. april 2012 til 31. mars 2013. Dette inkluderer i tillegg til rovvilttap, også påkjørsler, ulykker, sykdom og andre tapsårsaker. Av disse er det søkt om rovvilterstatning for 7079 dyr. Forrige driftsår var totaltapet på 6883 rein, hvorav 6225 rein ble omsøkt som drept av fredet rovvilt.

Viktig med dokumentasjon

Søknadene om rovvilterstatning blir vurdert ut fra en rekke faktorer som er nedfelt i en egen forskrift. Antall reinkadaver som er undersøkt og dokumentert drept av fredet rovvilt er en viktig faktor. Driftsåret 2012/2013 ble 255 rein dokumentert drept av fredet rovvilt, noe som er en betydelig økning i forhold til de siste årene. En slik økning i dokumenterte tap gir grunnlag for å sannsynliggjøre at et større antall rein er drept av rovvilt. Økningen i dokumentasjon kan også delvis forklares med at det i noen distrikter ble lagt ned betydelig større innsats for å lete etter kadaver i kalvingsperioden. De dokumenterte tapene utgjør om lag 7,3 % av antall erstattede dyr, noe som er en økning i dokumentasjonsgrad fra de siste årene.

Figur - reinerstatninger i Nordland 1996-2013

I tillegg til erstatning for dokumenterte tap, får reineierne også erstattet dyr hvis det vurderes som overveiende sannsynlig at tapene skyldes rovvilt. Dette er en vanskelig skjønnsutøvelse, hvor både rovviltforekomster, annen byttedyrtilgang, gjennomføring av tapsforebyggende tiltak og driftsmessige forhold kan ha betydning for hvor mange rein som blir drept av rovvilt.

Stabile rovviltbestander

Resultater fra det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt gir ikke grunnlag for å si at det har blitt vesentlig flere rovdyr de siste årene i Nordland, og for både jerv og gaupe ligger vi svært nær det fastsatte bestandsmålet for fylket. Se mer informasjon om rovviltbestandene i Nordland på nettsiden Miljøstatus i Nordland. I flere distrikt er det derfor vanskelig å finne klare sammenhenger mellom de siste årenes betydelig økning i tap av rein og endringer i rovviltbestandene. Tilgjengelighet av andre byttedyr, som smågnagere, har trolig betydning for hvor mye rein som blir drept. Nyere forsking har også vist at samspillet mellom rovviltartene er viktig, hvor for eksempel jerven i større grad spiser åtsler drept av gaupe når disse har overlappende leveområder. Videre kan driftsmessige forhold ha betydning for hvor mye rein som tapes. Generelt er kjøttkvaliteten og slaktevektene gode i Nordland sammenlignet med andre deler av landet, men likevel kan varierende klimatisk forhold være av stor betydning for vinterbeitene til reinen. Dette kan for eksempel ha betydning for både produksjonen og overlevelsen av kalver.

Tilskudd til tapsforebyggende tiltak er et viktig virkemiddel for å redusere rovvilttapene. De siste årene er det satt av ca tre millioner kroner til tapsforebyggende tiltak i reindrifta. I og med at reinen går ute hele året og bruker store arealer, er det imidlertid utfordrende å finne tiltak som viser seg å ha en direkte tapsreduserende effekt. Noen av de mest benyttede tiltakene i Nordland er intensiv gjeting i kalvingstida, tilleggsfôring av rein og flytting av rein til mindre rovviltutsatte beiter. For å finne fram til de tiltakene som kan ventes å ha best effekt er det viktig med god dialog mellom forvalting, næringa og forskningsmiljø.  

Gaupa tar flest rein

Ut fra erstatningsutbetalingene har gaupa de siste årene vært det rovdyret som tar flest rein i Nordland, mens det tidligere var jerven som tok mest rein i fylket. I driftsåret 2012/2013 sto gaupa for ca 40 prosent av tapene. Jerv var årsaken til ca 37 prosent og kongeørn om lag 5 prosent. Kongeørna tar hovedsakelig reinkalver. Noen få reinkalver er erstattet som drept av bjørn (0,3 %). De øvrige 17-18 prosentene som er erstattet har Fylkesmannen ikke spesifisert på rovdyrart, men satt tapene til fredet rovvilt.

Størst tap på Helgeland og Saltfjellet

De største tapene av rein til rovvilt har vi på Helgeland og i tilknytning til Saltfjellet, med mye tap til både gaupe og jerv. Dette er også de områdene der vi har flest rein i fylket.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner