Kvotejakt på gaupe i Nordland 2013

Årets gaupekvote er på 6 gauper, hvorav inntil 2 hunngauper over ett år. I Lofoten og Vesterålen er det kvotefri jakt. Fastlandsdelen av Nordland nord for Rombaken inngår i kvote satt av Rovviltnemnda i Troms og Finnmark.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.01.2013

Vedtaket om kvotejakt på gaupe i Nordland er fattet av Miljødirektoratet siden registrert bestand i Nordland ligger under fastsatt bestandsmål. Miljødirektoratet har fulgt Rovviltnemnda i Nordlands anbefalinger i forhold til kvotestørrelse og områdeavgrensning. Vedtaket ble påklaget til Miljøverndepartementet (nå Klima og miljødepartementet), som har opprettholdt Miljødirektoratets vedtak.

Kvotejakta på gaupe starter 1. februar og varer til og med 31. mars. I områder med fastsatt kvote er familiegrupper av gaupe som opptrer sammen, unntatt fra tillatelsen. De tiltak som er mulige for å unngå at familiegruppe felles, skal være iverksatt.

Fordeling av kvota

I Lofoten/Vesterålen (område 1) er det kvotefri jakt.

Fastlands-Nordland nord for Rombaken (område 2) inngår i kvote satt av Rovviltnemnda i region 8, Troms og Finnmark. 

En kvote på tre – 3 – gauper er fordelt på følgende fellingsområder:

  • Område 3 – Nordfylke sør for Rombaken, kvote på 1 gaupe.
  • Område 4 og 5 – Ytre og Indre Midtfylket, kvote på 1 gaupe.
  • Område 6 og 7 – Ytre og Indre Sørfylke, kvote på 1 gaupe.

Resterende kvote på tre – 3 - gauper holdes igjen som «frie dyr». Fylkesmannen kan i samråd med Rovviltnemnda tildele disse dyrene til mindre fellingsområder basert på:

  • Registrerte gaupefamilier denne vinteren.
  • Felte gauper så langt i jakta.
  • Dokumenterte tap av sau og rein.
  • Føringer i forvaltningsplanen, med særlig vekt på «Kystområdet» som område hvor det er mål om ingen forekomster av store rovdyr.

Beskrivelse av de enkelte fellingsområdene finner du lenger ned, samt i kart i lenke til høyre.

Særlige vilkår

I fellingsområdene 3, 4, 5, 6 og 7 (fra Rombaken og sørover) er familiegrupper av gaupe som opptrer sammen unntatt fra tillatelsen. De tiltak som er mulige for å unngå at familiegruppe felles, skal være iverksatt.

Miljødirektoratet kan til en hver tid stanse kvotejakten eller endre fastsatt kvote dersom nye bestandsopplysninger eller opplysninger om irregulær avgang tilsier det.

All avgang av gaupe innenfor regionen etter at vedtaket er fattet belastes aktuell kvote.

Viktig informasjon om kvotejakta

Kvotejakt på gaupe krever tillatelse fra grunneier. På statsgrunn innebærer dette at man må ha et gyldig jaktkort for enten småviltjakt eller storviltjakt. Brev fra Statskog om dette finner du i lenken til høyre. Aldersgrensen for å drive jakt på gaupe er 18 år. Det er tillatt å bruke hagle eller rifle. For jakt med rifle må jegeren ha bestått skyteprøve for jaktåret 2012/2013.

Plikt til å holde seg oppdatert

Antall gauper som til enhver tid kan felles i de ulike områdene blir kunngjort over telefonsvarer hos Fylkesmannen i Nordland. Jeger skal minimum ringe kvotetelefonen før jaktstart og mellom kl. 12 og 13 på jaktdagene.

Melding om skutt eller påskutt gaupe skal umiddelbart gis til Fylkesmannen i Nordland sin vakttelfon for rovvilt. Det er viktig å oppgi jegers navn og telefonnummer. Felt gaupe skal fremvises for Statens naturoppsyn for umiddelbar kontroll, merking og prøvetaking. Skuddplass skal også kunne påvises. Dersom jeger skadeskyter eller skyter gaupe, skal det uten opphold meldes fra til Fylkesmannen. Ethvert skudd som løsnes mot gaupe skal meldes til nevnte instanser.

  • Telefonsvarer hos Fylkesmannen i Nordland: 75 53 15 60
  • Vakttelefon for rovvilt hos Fylkesmannen i Nordland: 478 29 091

Kvotejakt på gaupe i grenseområdet mot Troms administreres av Fylkesmannen i Troms. Tilgjengelig kvote i dette området gis på Fylkesmannen i Troms sin telefonsvarer. Felling eller forsøk på felling i dette området skal umiddelbart meldes til Statens naturoppsyn i Troms og til Fylkesmannen i Troms sin telefonsvarer.

  • Statens naturoppsyn i Troms: 994 37 644
  • Fylkesmannen i Troms sin telefonsvarer: 77 64 22 32

Det er din plikt som jeger å holde deg orientert om status for kvotejakta.

For øvrig gjelder bestemmelsene om ordinær jaktutøvelse gitt i eller i medhold av Viltloven, samt bestemmelsene om kvotejakt i forskrift av 18.3.2005 om forvaltning av rovvilt.

Meld fra om familiegrupper

For å få best mulig oversikt over gaupebestanden i fylket er det viktig at familiegrupper blir registrert. Fylkesmannen vil derfor anmode jegerne om å melde fra om observasjoner av familiegrupper til nærmeste SNO-rovviltkontakt. Registreringsperioden for familiegrupper av gaupe er 1. oktober - 28. februar. Registrering av familiegrupper har betydning ved fastsetting av framtidige kvoter. Rovviltnemnda i Nordland har også utlovet en dusør på kr 10.000,- for tips om nye, ikke tidligere registrerte familiegrupper av gaupe.

Beskrivelse av fellingsområdene

Område 1 – Lofoten/Vesterålen
Fellingsområdet omfatter Lofoten, Vesterålen og områdene på vestsiden av Tjeldsundet og Ramsundet, inkludert Tjeldøya.

Område 2 – nordlige deler av Nordfylket
Omfatter fastlandsdelen av Tjeldsund kommune, hele Evenes kommune og den delen av Narvik kommune som ligger nord for Rombaken. Fra Rombaksbotn går grensa langs Rombakselva opp Norddalen og følger bekken som kommer fra Brudeslørvatnet helt opp til Ofotbanen krysser denne, fra dette punkt går grensa langs Ofotbanen til svenskegrensa.

Område 3 – Nordfylke sør for Rombaken
Mot nord går grensa langs Rombaken, fra Rombaksbotn langs Rombakselva opp Norddalen og følger bekken som kommer fra Brudeslørvatnet helt opp til Ofotbanen krysser denne, fra dette punkt går grensa langs Ofotbanen til svenskegrensa. Mot sør går grensa fra riksgrensa ved Leirvatnet og rett linje til Blåmannen. Derfra ned Fonndalen og Norddalen til Øvrevatnet. Videre langs Sjønståvassdraget ut til Fauske. Derfra ut Skjerstadfjorden og Saltfjorden.

Område 4 – Ytre Midtfylke
Mot nord grenser området til Saltenfjorden, Saltstraumen og Skjerstadfjorden. Mot øst går grensa langs kommunegrensa mellom Bodø og Saltdal, og mellom Beiarn og Saltdal sør til Kruhkki (1230 moh). Derfra rett øst til Bjøllåga og langs denne sør til E6.

Område 5 – Indre Midtfylke
Mot nord grenser området Skjerstadfjorden og Indre Nordfylket. Mot vest grenser området til Ytre Midtfylket. Mot øst og sør langs riksgrensa til Sverige sør til kommunegrensa mellom Saltdal og Rana, langs denne til E6. Videre langs E6 til Ranfjorden.

Område 6 – Ytre Sørfylke
Hemnes, Vefsn og Grane kommuner vest for E6, samt hele Bindal, Sømna, Brønnøy, Vevelstad, Alstahaug og Leirfjord kommuner.

Område 7 – Indre Sørfylke
Rana, Hemnes, Vefsn og Grane kommuner øst for E6, samt hele Hattfjelldal kommune.

 

 

 

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.