Utarbeidelse av tiltaksplan for gipsdeponiet i Holandsvika

Det skal nå utarbeides en tiltaksplan for gipsdeponiet i Holandsvika. Denne vil gi anbefalinger om hva som skal gjøres videre for å få ryddet opp og/eller sikret gipsdeponiet slik at luktproblematikken blir redusert.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.09.2016

Bakgrunn

NESPO AS etablerte i 1988 en fabrikk for produksjon av tregipsplater i Holandsvika industriområde i Vefsn kommune. Bedriften fikk tillatelse fra Statens forurensningstilsyn (SFT, nåværende Miljødirektoratet) til å deponere gipsavfall fra produksjonen inne på bedriftsområdet. Bedriften etablerte i tillegg et ulovlig deponi i utkant av bedriftsområdet. Dette ble senere godkjent av SFT. Bedriften gikk konkurs i 1995 og SFT påla konkursboet å avslutte deponiene i henhold til vilkårene i tillatelsene. Konkursboet hadde ikke opprydningsmidler tilgjengelige, og de to deponiene ble kun dekt til med et tynt lag sand. Manglende overdekning og tilgang på fukt fører til at en sterk lukt av hydrogensulfid (H2S) nå frigjøres til nærmiljøet.

Myndighet for videre forvaltning av deponiene ble overført til Fylkesmannen i Nordland i 2005. Dette var under forutsetning av at deponiene skulle være avsluttet i henhold til vilkårene i tillatelsene.

I 2015 sendte Fylkesmannen en forespørsel til miljøkonsulent DNV GL (tidligere Det Norske Veritas) om prisforslag på en oppdatering av undersøkelsen og tiltaksplanen som ble utført i 1995. DNV GL konkluderte med at det er nødvendig med en ny befaring og en sjakting med gravemaskin på utvalgte steder i deponiet. Hensikten er å utelukke at det er deponert mer avfall på området, samt å se om deponiene har vokst eller minket i volum.

Miljødirektoratet vil nå bidra til å få utarbeidet en ny tiltaksplan for området under forutsetning av at kommunen delfinansierer prosjektet med 50 %. Fylkesmannen ønsker å spleise på kommunens andel via skjønnsmidler.

Fremdrift

Fylkesmannen står som oppdragsgiver i utlysningen av konkurransen og vil raskest mulig innhente tilbud fra aktuelle miljøkonsulenter. Feltarbeidet skal utføres innen utgangen av 2016 og tiltaksplanen skal foreligge i begynnelsen av 2017.

Videre fremover

Tiltaksplanen vil gi anbefalinger om hva som skal gjøres videre for å få ryddet opp og/eller sikret gipsdeponiet slik at luktproblematikken blir redusert. Den vil også angi kostnader for dette arbeidet.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.