Statsforvalterens vurdering av Flakstad
Statsforvalteren har vurdert 15 fagområder i Flakstad kommune. Tre områder vurderes som svake, ti som middels og ett som godt. Ett fagområde ble ikke vurdert.
De utvalgte fagområdene er områder kommunen har rolle som tjenesteprodusent og samfunnsutvikler. Vurderingen av disse gir grunnlaget for Flakstads kommunebilde. Kommunebildet er et øyeblikksbilde av situasjonen i kommunen pr. september 2023. Du kan se Flakstads kommunebilde her.
Kommunebildet er et nyttig verktøy, både politisk og administrativt, i kommunens videre planlegging og arbeid, og danner grunnlag for dialogen Statsforvalteren har med kommunen, kommunedialogen.
Målet med kommunedialogen er å sikre likebehandling, rettsikkerhet og kvalitet i lov- og tilskuddsforvaltningen, og at lokale og viktige regionale interesser blir ivaretatt.
Dialogmøte
14. desember 2023 ble dialogmøte med Flakstad kommune arrangert sammen med de andre fem kommunene i Lofotrådet; Moskenes, Røst, Vestvågøy, Værøy og Vågan. Medlemskommunene i Lofotrådet opplever i stor grad de samme regionale utfordringene og samarbeider tett over flere felt. Et sentralt tema på møtet var interkommunalt utviklingsarbeid. Rådets jobber for at Lofoten skal være "En drivkraft for grønne løsninger gjennom nytenkning og samhandling».
Viktig interkommunalt samarbeid
Flakstad kommune deltar i 32 interkommunale samarbeid (IKS), og har rollen som vertskommune for ett av disse. I kommunebildet fremhever Statsforvalteren at kommunen, i likhet med de fleste andre kommunene i fylket, er avhengig av IKS for å løse lovpålagte oppgaver. For Flakstad er det for eksempel samarbeid som omhandler klima, IKT, velferdsteknologi, kompetanseheving innenfor helse og omsorg, grunnskole, barnehage og barnevern.
Statsforvalterens vurdering
Av fagområdene som er vurdert, kommer tre ut som svake, ti som middels og ett fagområde som godt. For fagfeltet reindrift manglet det rapportert informasjon fra kommunen, og det er derfor ikke gjort noen vurdering.
Måloppnåelse på integreringsfeltet er vurdert som god, og særlig har Statsforvalteren merket seg graden av sysselsetting blant innvandrere, og lav grad av vedvarende lavinntekt blant innvandrere.
Flakstad kommune har jobbet aktivt for å få innvandrere ut i arbeid, ved blant annet fokus på praksis og dialog med virksomheter.
Fagområdene barnehage, barnevern og kommunal økonomi er vurdert som svake. Kommunen har høy andel renteeksponert gjeld og har levert negativt netto driftsresultat de to siste årene.
Kommunen har to barnehager, en kommunal og en privat. Kommunen har god bemanning, men mangler barnehagelærere. Samtidig er det en styrke at det er relativt få barn pr. ansatte i barnehagene.
Kommunen inngår i Lofoten barnevern. Statsforvalteren har uttrykt bekymring for kvaliteten på områder i dette tjenestilbudet, og kommune har informert i 2023 om at de ikke er fornøyd med barnevernstilbudet som leveres fra vertskommunen.
Kontaktpersoner
-
Merete Troli
Tlf: 75 53 15 47 / 99 25 94 64 -
Regie Sjø
Tlf: 75 54 78 51