Dialogmøte med Lofotrådet
14. desember ble årets sjette og siste dialogmøte avholdt av Statsforvalteren i Nordland. Møtet ble gjennomført med Lofotrådet, et interkommunalt politisk råd bestående av kommunene Flakstad, Moskenes, Røst, Vestvågøy, Værøy og Vågan.
Lofotrådet arbeider med felles utfordringer i regionen, med formål om å tilrettelegge for utvikling av næringsliv og offentlig service. De seks kommunene i rådet samarbeider tett, og inngår i til sammen 50 interkommunale samarbeid, gjennomsnittlig 29 IKS pr. kommune.
Det tette samarbeidet mellom kommunene i regionen gjorde Lofotrådet til en godt egnet arena for dialogmøte. Møtet ble avholdt i Meieriet kultursenter på Leknes i Vestvågøy.
På møtet deltok representanter for den øverste politiske og administrative ledelsen hos kommunene, og ledelsen i Lofotrådet. Fra Statsforvalteren deltok assisterende statsforvalter Monica Andreassen Iveland, samt avdelingsdirektører, underdirektører og rådgivere fra embetets fagavdelinger.
Utgangspunkt for møtet
Det er kommunebildet som utgjør grunnlaget for dialogmøte med kommunene. Kommunebildet er et øyeblikksbilde av situasjonen i kommunen, basert på kommunens egen rapportering over flere ulike fagfelt. Du kan lese mer om kommunebildet her.
Leder for Lofotrådet, Vidar Thom Benjaminsen, innledet møtet før Monica Andreassen Iveland utdypet viktigheten av lokal kjennskap og innsikt i innbyggernes behov:
–Utgangspunkt for dialogmøtet er lokalt selvstyre og kommunal beslutningsmyndighet. Det handler om at folkevalgte gjennom lokale kjennskap har innsikt i innbyggernes behov og lokale forhold, og kan tilpasse innholdet i politikken etter det. Samtidig er det likevel slik at kommunene også påvirkes av beslutninger som tas på nasjonalt nivå. Nasjonale føringer påvirker lovgivning og politikk både hos dere og hos Statsforvalteren.
Ett Lofoten – flere tema
Før kommunene spilte inn sine tema til dialog, orienterte daglig leder i Lofotrådet, Gaute Wahl, for rådets arbeid og visjon, «Ett Lofoten», som blant annet innebærer å dyrke fram de beste løsningene for en livskraftig framtid og vekst igjennom bærekraft.
Wahl tegnet et bilde av en offensiv region hvor kommunene deler både utfordringer og muligheter, noe som resonerte godt i de tema som de ulike kommunene selv spilte inn til dialogen.
Her ble blant annet helse, sosial og omsorg, oppvekst og levekår, flyktningsituasjonen både som utfordring og berikelse, status på beredskap, planarbeid og styringssystem for å ruste seg for dagens utfordringer i arbeidsmarkedet, samt evaluering av interkommunale avtaler, tatt opp.
Kommunebildene til de seks kommunene får nå siste finpuss hos oss, og innspill fra kommunene blir tatt høyde for. Ferdigstilt kommunebilde blir så oversendt kommunen og publisert her på våre nettsider.
Kommunens forventninger til Statsforvalteren
Kommunene i Lofotrådet hadde følgende forventninger og innspill til Statsforvalteren:
- Kommunene ønsker å vite mer om Statsforvalterens ansvar og roller.
- Ønsker veiledning med hensyn til hvordan de kan styrke sårbare tjenester og hjelp til å finne samarbeidsløsninger og hensiktsmessige kommuner å samarbeide med innen ulike fagområder.
- Ønsker at Statsforvalteren bidrar til å spre nyttig kunnskap som Statsforvalteren mottar i sin dialog med andre kommuner.
- Er opptatt av et fungerende, robust og stabilt mobilnett og at dette er viktig for liv og helse. Kommunene ber Statsforvalteren påpeke dette overfor regionale og nasjonale aktører som kan påvirke dette.
Kontaktpersoner
-
Regie Sjø
Tlf: 75 54 78 51