Kvalitetsheving eiendomsregister - matrikkelen
Deltakerkommuner
Sortland- og Andøy kommune
Skjønnsmidler fra Fylkesmannen: Kr 700 000.- (2010)
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Bakgrunn
Kommunestyrene i Sortland og Andøy vedtok i sine budsjettmøter for 2009 at det skulle innføres eiendomsskatt i hele kommunen. Det medførte at alle boliger og verk og bruk skulle takseres eller retakseres. Det viste seg at begge kommunene hadde et stort etterslep i registrering i sine respektive eiendomsregistre, og at kvaliteten på grunnlaget var varierende. Etterslepet i kommunene var blant de største i Nordland fylke. Kommunene hadde derfor et ønske om å få kvalitetshevet de registrerte data, for å få et mest mulig korrekt faktureringsgrunnlag for kommunens innbyggere.
Målsetting
· Kvalitetsheve matrikkelen, og legge grunnlag for gode rutiner i fremtidig drift/ajourføring av matrikkelen
· Sikre godt grunnlag for fakturering av kommunale avgifter og eiendomsskatt, likebehandling av innbyggerne, og legge grunnlag for gode rutiner i fremtidig drift/ajourføring av komtek (programvare for kommunale avgifter og eiendomsskatt)
· Videreutvikle interkommunalt samarbeid
· Utvikle og beholde opparbeidet regional kompetanse
Organisering
· Samarbeidsavtale: Sortland – Andøy
· Styringsgruppe: Representanter fra deltakerkommunene
· Prosjektledelse: Det ble jevnlig avholdt arbeidsmøter med begge prosjektlederne (Sortland og Andøy), ansvarlig for matrikkel/komtek (medarbeider i Sortland kommune med ansvar for matrikkel innleid i prosjektet hele perioden) og innleid konsulent.
Måloppnåelse
· Prosjektet ble gjennomført i henhold til prosjektplan
· Det ble innledet samarbeid med NAV om ansettelse og opplæring av medarbeidere. 16 prosjektmedarbeidere ble ansatt.
· Tre av medarbeiderne i prosjektet etablerte firma i samarbeid med Geomatikk AS. Ytterligere tre av deltakerne i prosjektet er ansatt, og skal nå tilby sine tjenester tillært i løpet av prosjektet til hele landet. I skrivende stund er de engasjert i forbindelse med retaksering av Kristiansand kommune. Videre har flere andre hatt oppdrag for andre kommuner i etterkant som følge av kompetansen de har opparbeidet gjennom prosjektet. Samarbeidet med NAV gjorde at opplæring kunne foretas grundigere og mer omfattende enn man ville fått til ellers. Det har gjort at alle medarbeidere har fått opplæring i alle prosesser, og nødvendig sertifisering ble gitt.
· En av målsetningene med å organisere prosjektet på måten Sortland og Andøy valgte, var at kompetansebyggingen skulle skje og forbli i regionen. Foruten de til sammen 16 personene som var innom som prosjektansatte, har også kommunalt ansatte fått mye kunnskap og bevissthet omkring matrikkelregistrering og eiendomstaksering.
Informasjon om prosjektet
· Kontakt Sortland kommune v/ Tommy Løveng Hansen
· Se vedlagt prosjektrapport