Høring av søknad om tillatelse til mudring og utfylling i Andenes havn - Andøy

Høringsfrist:
4. mars 2024
Oversikt over tiltaksområdene i Andenes havn.

Kystverket ønsker å tilrettelegge for større båter i Andenes havn. I tillegg ønsker de å forbedre liggeforholdene for båtene ved å bygge flere moloer. Det er også behov for større landareal i havna. Kystverket søker derfor Statsforvalteren om tillatelse etter forurensningsloven til å mudre og fylle ut i sjø i Andenes havn.

Publisert 17.11.2023

Om tiltaket 

Tiltaket er delt opp i flere tiltaksområder. Det planlegges å mudre til sammen ca. 850 000 fm3. Dette inkluderer ca. 50 000 fm3 forurensede muddermasser. Det forventes ingen overskuddsmasser i prosjektet da alle massene planlegges håndtert i prosjektet. Overskuddsmassene fra utdypingen vil bli benyttet til landvinning, og forurensede masser vil bli lagt i deponi for forurensede masser. Det planlegges utfylt ca. 1 300 000 am3, dette inkluderer forurensede masser, rene løsmasser og sprengt berg. Oversikt over mudring- og utfyllingsmengder er gitt i søknadens vedlegg 25, og oversikt over massehåndteringsplanen er gitt i vedlegg 27. Det er ventet at prosjektet vil ha en varighet på 2-4 år.

Tiltaksområdene.

Undersøkelser og utredninger 

Det er gjort flere undersøkelser og utredninger i forbindelse med det omsøkte tiltaket. Kjente naturverdier i og ved tiltaksområdet og hvordan disse kan bli påvirket av omsøkte tiltak er redegjort for i søknaden med vedlegg. Vedlagt søknaden ligger blant annet konsekvensutredning av marint naturmiljø og fugleliv, miljøgeologiske undersøkelser av sjøbunnsediment og rapport om sjøfugler i Andenes havn. 

Avbøtende tiltak 

Tiltakshavers risikovurdering av tiltaket og forslag til risikoreduserende og avbøtende tiltak er gitt i søknadens vedlegg 26.

Marint vern

I 2018 meldte Statsforvalteren oppstart av planprosess som tar sikte på å etablere et marint verneområde i sjøområdet mellom og utenfor Andøya og Senja. Utredningen pågår fortsatt. Det ble nylig gjennomført offentlig høring av verneplanen og Statsforvalteren vil på nyåret 2024 levere sin tilrådning til vern til Miljødirektoratet. Statsforvalteren vil tilrå å legge grensen utenom havneområdet på Andenes, slik at drift og vedlikehold av havnen skal kunne foregå uten konflikt med det marine verneområdet. Grensen rundt Andenes er tegnet i dialog med Kystverket.

Andfjorden marine verneområde - forslag til grenser rundt Andenes havn.
Andfjorden marine verneområde - forslag til grenser rundt Andenes havn.

Høring 

Søknaden med vedlegg er publisert under «Dokumenter» på denne siden. Eventuelle uttalelser til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø innen 4. mars 2024. Husk å merke oversendelsen med referansenummer 2022/2918.

Høringsfrist:
4. mars 2024