Tilskudd til forebygging av abort og uplanlagte svangerskap 2016
Søknadsfrist er 1. februar 2016
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Fylkesmannen i Nordland utlyser med dette tilskuddsmidler for 2016 til forebygging av uplanlagt svangerskap og abort i Nordland. Tilskuddsordningen er tilknyttet den nasjonale satsingen «Oppfølging av Forebygging av uplanlagt svangerskap og abort – strategier for bedre seksuell helse». Midlene tildeles fra Statsbudsjettet 2016, kapittel 762 post 73.
Midlene som utlyses fra Fylkesmannen i Nordland skal gå til tiltak og satsinger i Nordland fylke. Helsedirektoratet har også utlyst midler til samme formål for tiltak og satsinger på nasjonalt nivå i 2016.
VIKTIG INFORMASJON: Helsedirektoratet foreslår at 2016 er siste år for fordeling av dette tilskuddet via fylkesmennene. Helsedirektoratet er i sluttfasen av arbeidet med en ny nasjonal strategi for seksuell helse, som etter planen fremmes av Regjeringen i løpet av 2016. Et av hovedmålene som foreslås er å integrere seksualitet i det generelle helse- og folkehelsearbeidet, noe som vil gi en styrking av dagens arbeid. I utkastet til strategi foreslår Helsedirektoratet å avslutte tilskuddsordningen via fylkesmennene etter 2016, men at Fylkesmannen fortsatt skal ha en rolle i implementeringsarbeidet lokalt, gjennom å integrere arbeidet med det generelle folkehelsearbeidet opp mot kommunene. Dette til orientering. Fylkesmannen i Nordland kommer med mer informasjon når strategien er vedtatt.
Beløp til fordeling i Nordland: kr 600 000,-
Hvem kan søke?
Kommuner, fylkeskommuner, statlige, kommunale og fylkeskommunale bedrifter, stiftelser, private bedrifter og organisasjoner.
Søknadene skrives på fastsatt skjema for tilskuddsordningen, se vedlegg til høyre.
Søknadene vil bli behandlet etter 1. april 2016, som er frist for rapportering for de som mottok tilsvarende midler i 2015.
Søknader sendes både som e-post og i papirversjon, til disse adressene
E-post: fmnopost@fylkesmannen.no
Papirversjon: Fylkesmannen i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø
Helsedirektoratets mål for ordningen
- Bidra til fortsatt redusert abortrate og til reduksjon i smitte av seksuelt overførbare infeksjoner.
- Bidra til at alle skal ha et best mulig utgangspunkt for å ha et trygt seksualliv
For utdyping av mål og innsatsområder, se Handlingsplan for forebygging av uønskede svangerskap og abort 2010-2015 – strategier for bedre seksuell helse. Fra 2017 vil mål og innsatsområder være forankret i ny samlet strategi for seksuell helse.
Målene skal nås gjennom å
- øke tilgjengeligheten til god kunnskap og informasjon om seksualitet, og handlingskompetanse i seksuelle situasjoner og relasjoner
- øke tilgjengeligheten til tjenester med tilbud om rådgivning og veiledning – spesielt til tjenester med tilbud om konsultasjon for prevensjon og seksuelt overførbare infeksjoner
- øke tilgjengeligheten til selvbestemt prevensjon og til test og behandling for seksuelt overførbare infeksjoner
- integrere seksuell helse i det lokale folkehelsearbeidet
Målgruppe
Målgruppen for tilskuddsmottakernes arbeid i Nordland skal være barn, ungdom og deres foreldre, og unge voksne opp til 25 år, samt etniske minoritetsgrupper og grupper med fysisk funksjonsnedsettelse og/eller psykisk utviklingshemming.
Kriterier for måloppnåelse
Søkerne skal selv fastsette de målene som man ønsker å nå ved hjelp av tilskuddet. Målene kan være kvantifiserbare og/eller fastsatt ut fra skjønn. Ved rapportering på tilskuddet skal søkerne vurdere i hvilken grad de fastsatte målene er nådd.
Krav til søknadens form og innhold
Søknaden skal inneholde
- Beskrivelse av tiltaket: Bakgrunn, målsetting, aktiviteter og målgruppen(e) for tiltaket
- Søkerens mål for tiltaket
- Budsjett, hvor også evt. annen finansiering av tiltaket må framkomme
- Beskrivelse av samarbeid og brukermedvirkning
- Informasjon om hvilken fagkompetanse den ansvarlige for arbeidet har
- Navn, e-post og telefonnummer på den som er ansvarlig for anvisning og attestasjon
Fylkesmannens vurdering og prioritering
Søknadene vurderes ut fra tildelingskriteriene som er omtalt i regelverket for ordningen. Vurderingstemaene er strategisk relevans, kvalitet på innhold, kvalitet på søknad samt økonomi.
Rapportering på mottatt tilskudd
Rapporteringsfrist for denne tilskuddsordningen er 1. april 2017. Når Fylkesmannen skriver brev med tildeling av midler for 2016 vil vi orientere om krav til regnskap og rapportering.
Fullstendig regelverk for tilskuddsordningen
Alle søkere må gjøre seg kjent med det fullstendige regelverket for tilskuddsordningen. Det ligger på Helsedirektoratets nettsider. Gå til https://helsedirektoratet.no/tilskudd/seksuell-helse Regelverket framgår av de 5 fanene på nettsiden.