Kongelig sommer i Nordland

I Nordland vil årets sommer stå i de kongeliges tegn. Deres Majesteter Kongen og Dronningen kommer til Bodø 19. juni som ledd i sin jubileumsreise. Allerede den 16. juni vil Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen være tilstede ved åpningen av årets Petter Dass-dager på Alstahaug, mens Dronning Sonja returnerer til Årstein helt sør i Raftsundet for å innvie "Dronningvarden" på Stortinden, torsdag 14. juli 2016. Det hele innledes med et statsbesøk til Nordland 24. og 25. mai. Kong Harald er vert for Polens president under et besøk til Bodø og Narvik.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 10.05.2016

Statsbesøk

Det hele innledes med det første statsbesøket i Nordland i nyere tid. Etter invitasjon fra Hans Majestet Kong Harald ankommer Polens president Andrzej Duda og fru Agata Kornhauser-Duda på statsbesøk i Norge. 24. og 25. mai.

Statsbesøket innledes i Oslo 24. mai før president Duda og fru Kornhauser-Duda reiser til Bodø 25. mai. Sammen med kong Harald og forsvarsminister Ine Eriksen vil president Duda besøke Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan. Onsdag 25. mai vil presidenten og fru Kornhauser-Duda sammen med kong Harald delta på en seremoni ved gravmonumentet på Håkvik Gravlund ved Narvik til minne om polske falne i Norge under andre verdenskrig.

Petter Dass-dagene

Kronprinsesse Mette-Marit er til stede ved åpningen av årets Petter Dass-dager på Alstahaug torsdag 16. juni.

Når de tradisjonsrike Petter Dass-dagene arrangeres på Alstahaug og i Sandnessjøen 16.-19. juni i år, er det for 17. gang siden starten i 1983. Med utgangspunkt i livet og diktningen til Petter Dass har festivalen som mål å være en variert kulturfestival med spesiell profilering av litteratur, musikk og billedkunst og sammenhengen mellom slike ytringer.

Feirer 25 år som monark med jubileumsreise

Kongen og Dronningen vil i perioden 18. til 29. juni 2016 gjennomføre en jubileumsreise med besøk til byene Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Søndag 19. juni ankommer Kongen og Dronningen Bodø. Byen feirer 200-årsjubileum i år – noe som vil sette sitt preg på Kongeparets besøk. Etter å ha gått i land får Kong Harald og Dronning Sonja en orientering om byjubileet og kulturkvartalet «Stormen». Det blir en byvandring med stopp underveis til torvet, der det store folkearrangementet finner sted.

Om ettermiddagen holder Kongeparet hagefest for 300 gjester på Nordland kultursenter. Besøket i Bodø avsluttes på kveldstid med at Dronningen åpner «Keiserstien» som går fra Turisthytta til «Keiservarden» på toppen av fjellet Veten.

Innvier «Dronningvarde»

Det er vel kjent at Dronning Sonja gjennom mange år har vært en særs aktiv bruker av natur og kultur i Lofoten og Vesterålen har takket ja til å innvie en "Dronningvarde" på fjellet Stortinden (530 moh.) på Hinnøyas absolutte sydvestspiss.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.