Høring: Mudring og dumping i Værøy havn

Høringsfrist:
12. juli 2013 09:00

Kystverket har søkt Fylkesmannen om tillatelse til mudring og disponering av masser i Sørlandsvågen og Røstnesvågen, Værøy kommune. Høringsfristen er 12.juli 2013.

Publisert 01.07.2013 av Administrator

Bakgrunn

Formålet med tiltaket er å etterkomme kommunens krav om dybdeforhold fra tidligere utdyping i 2008. Dette skal gjennomføres ved fjerning av løs sprengstein fra sjøbunnen.

Om tiltaket

Tiltaket omfatter skraping og mudring av tidligere mudret område i ytre del av Sørlandsvågen, samt fjerning av sprengt fjell foran Lofoten Viking AS sin kai i Røstnesvågen. Det vil ikke bli utført sprengning av fjell.

Utdypingsområdet i Sørlandsvågen følger leia, og omfatter et 230 - 250 meter langt belte på ca. 20000 kvadratmeter. Området strekker seg fra nordsiden av fylling ved Lofoten Værøy brygge og nordsiden av kai til Brødrene Berg AS på østsiden av vågen. Det skal mudres ca. 6500 kubikkmeter masser. Ettersom store deler av sjøbunnen i utdypingsområdet består av fjell, er det imidlertid sannsynlig at mudringsvolumet blir betydelig mindre.

Arbeidet er tenkt oppstartet i juli 2013.

Disponering av mudringsmasser

Kystverket har framlagt to alternative løsninger for disponering av mudringsmassene:

1. Massene plasseres i sjødeponi (67° 38,7395 N, 12° 43,1160 Ø (WGS84)). Dybde etter plassering av masser vil ikke bli mindre enn -18 meter.

2. Massene tas på land og utlegges i strandkantdeponi nord for molofoten til Tyvnesmoloen. Ved mudringen i 2008 ble forurensede masser utlagt i dette deponiet.

Forurensninger

Miljøundersøkelser i utdypingsområdet har påvist verdier som tilsvarer Klima- og forurensningsdirektoratets tilstandsklasse IV av antibegroingsmiddelet tributyltinn (TBT) i ett av fem prøvepunkter. Sjøbunnen i deponiområdet er ren.

Kystverket har ansvar for at det ikke spres forurensning fra utdypingsområde, strandkantdeponi eller sjødeponi til omkringliggende miljø.

Konsekvenser av tiltaket

Tiltaket vil ha lokal negativ påvirkning på naturmiljøet, men ut fra Miljødirektoratets Naturbase vil ikke tiltaket komme i konflikt med vernede eller viktige naturverdier.

Høring

Søknaden er lagt til offentlig gjennomsyn hos Værøy kommune.

Ytterligere opplysninger kan fås ved henvendelse til Fylkesmannen i Nordland, tlf. 75 53 16 04. Eventuelle merknader sendes på e-post til fmnopost@fylkesmannen.no.