Vergemål

Oppdatert 10.06.2024

Personer som ikke kan ta hånd om interessene sine selv på grunn av skade, sykdom eller funksjonsnedsetting kan få hjelp av en verge. En slik ordning, et vergemål, er frivillig og tilpasset ønskene og behovene til den som har verge. Det er statsforvalteren som oppnevner og følger opp vergene, og det er Sivilrettsforvaltningen som er sentral vergemålsmyndighet.

All informasjon om vergemål er samlet på portalen vergemal.no. 

Statsforvalteren i fylket der du bor, har informasjon om telefontider, lokale kurs og rekruttering av nye verger. Det er også statsforvaltaren som kan svare hvis du har spørsmål om konkret sak.

Vil du bli verge?

Det er ulike typer verger:

  • Du kan bli oppnevnt som verge til barn uten foreldre, eller hvor foreldrene av ulike grunner ikke kan ivareta hele eller deler av vergeansvaret
  • Du kan bli oppnevnt som verge for voksne
    • hvis du er forelder til voksne barn
    • hvis du er søsken besteforelder, onkel, tante eller en annen person i storfamilien eller i bekjentskapskretsen. I tillegg kan du også være verge som nabo, venn eller hvis du bare har et ønske om å bidra ved å stille opp frivillig
    • hvis du velger å stille opp som verge som en del av ditt arbeid eller bare fordi du har et ønske om å være til nytte (fast verge/profesjonell)
  • Du er verge som forelder til egne barn under 18 år. Verge er den eller de som har foreldreansvaret.

Hva som kreves av deg for at du skal kunne oppnevnes til verge, kommer an på oppdraget. Statsforvalteren avgjør hvem som skal være verge, og hovedregelen er at valget tas i samråd med personen som skal ha verge. Som regel legger vi vekt på at du håndterer utfordringer, har kjennskap til regelverket og offentlige instanser, er flink til å formulere deg, har orden i egen økonomi og liker å gjøre noe for andre. Du må også ha god vandel, og verger må legge frem politiattest. Statsforvalteren sørger for nødvendig opplæring og ser til at du utfører vervet på en forsvarlig måte.

Du kan søke om å bli verge eller representant for enslig mindreårig asylsøker ved å fylle ut og sende inn dette skjemaet.

Vis mer

Se informasjon på vergemal.no

Vergemål (vergemal.no)

All informasjon om verjemål finn du no på denne sida, som gjeld verjemål over heile landet. 

Kontaktinformasjon til oss som behandlar saker i Møre og Romsdal, finn du i høgre marg på denne sida.  


Sist endret 05.02.2024

Treng du at nokon hjelper deg i kontakt med Nav?

Dersom du ynskjer at nokon du har tillit til får innsyn i dine saker og kan hjelpe deg i kontakten med Nav, er det ikkje sikkert det er naudsynt å få oppnevnt verje av den grunn.


Sist endret 06.02.2024

Ver førebudd – lag framtidsfullmakt!

Har du tenkt over du, plutseleg ein dag, grunna sjukdom eller ulykke, kan trenge at nokon tar hand om både økonomien din og om andre interesser?


Sist endret 05.06.2024

Uttak frå kapitalkonto før sommarferien

Statsforvaltaren i Møre og Romsdal har inntil tre veker sakshandsamingstid på søknader om uttak av pengar frå kapitalkonto som vert forvalte av oss.


Legalfullmakt

Nærståande har etter reglane i vergemålslova § 94 rett til å representere et familiemedlem som på grunn av sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred, ikkje lengre er i stand til å ivareta sine økonomiske interesser.


Film om hva det betyr å ha verge

Er du ny som verje? Ein hurtigguide til å kome i gang med verjeoppdraget

Kontaktinformasjon

Grunna ferieavviklng vil vi i perioda frå 1. juli til 2. august ha redusert kapasitet på verjemålstelefonen.

Telefontid:
Måndag, onsdag og torsdag kl 12:00–13:00.
Tirsdag og fredag stengt.

Telefon:
71 25 85 00

Sikker melding:
Dette er ein trygg kommunikasjonskanal der du kan sende sensitiv informasjon til verjemål via Altinn: Sikker melding (verjemål).

E-post:
For generelle førespurnadar kan du bruke e-postadressa vår. Du bør likevel ikkje sende sensitiv informasjon via e-post: sfmrpost@statsforvalteren.no

Postadresse:
Postboks 2520
6404 Molde