Samfunnssikkerhet og beredskap

Oppdatert 29.05.2024

Alle har et ansvar for å forebygge uønskede hendelser og kriser, og å håndtere disse om de likevel oppstår. Vi må ta forebyggende hensyn i alt fra arealplanlegging i kommunene til HMS-tiltak på den enkelte arbeidsplass. Som innbygger kan du utruste deg til å klare deg selv en uke.

Statsforvalteren er et bindeledd mellom sentrale og lokale myndigheter, og har en selvstendig rolle som pådriver og veileder for arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.

I en krisesituasjon er politiet, den ansvarlige fagetaten eller kommunen den viktigste informasjonskilden for innbyggerne. Statsforvalteren kan i noen tilfeller ta et samordningsansvar for krisehåndteringen på regionalt nivå, for å sikre gode og samordnede løsninger mellom aktørene. Fylkesberedskapsrådet er et viktig forum for å ivareta samordningsansvaret. I rådet deltar ledere av offentlige beredskapsetater, kommuner, næringsliv og frivillige organisasjoner. 

Råd om egenberedskap til deg som er innbygger i Norge

Du er en del av Norges beredskap. Vi lever i en stadig mer urolig verden – blant annet som følge av klimaendringer, krig og digitale trusler. Selv om det meste fungerer som det skal i Norge, må vi være forberedt på at ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasje og i verste fall krigshandlinger kan ramme oss.   

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler derfor at flest mulig er forberedt til å klare seg selv i en uke i en krise. Det er fordi kommuner og nødetatar må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise. 

Hvordan vil du og dine nærmeste klare dere hvis strømmen blir borte en lengre periode? Hva gjør du viss vannet forsvinner? Hva viss du ikke får handlet på en uke?

Finn gjerne også ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. De grunnleggende behovene de første døgnene av en krise er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv en uke, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. 

Sikkerhverdag.no har informasjon om hva som bør være på plass i ditt eget beredskapslager.

Vis mer


11.06.2024

Testar naudvarsel 12. juni

Klokka 12.00 onsdag 12. juni er det både test av Naudvarsel på mobil og av varslingsanlegg i heile Norge. 


31.05.2024

Fugleinfluensa på villfugl

Mattilsynet er uroa for spreiing av fugleinfluensa blant kolonihekkande sjøfugl også i år. Det er viktig å oppdage eit utbrot tidleg, for å avgrense omfanget og konsekvensane.


31.05.2024

Svak beredskap for kommunikasjon ved bortfall av ekom

Kommuneundersøkelsen viser at kommunene jobber godt med beredskap. Men beredskapen for informasjon til befolkningen ved bortfall av ekom er svak.


09.02.2024

Nytt toppleiarkurs i totalberedskap: «Forstå di tid!»

Statsforvaltaren i Møre og Romsdal tar, i samarbeid med HV-11 og Møre og Romsdal politidistrikt, dagens situasjon på alvor. Dei har laga eit nytt totalberedskapskurs for toppleiarar. Møre og Romsdal går i front!


01.02.2024

Rosar beredskapsarbeidet under Ingunn

– Vår vurdering so langt er at kommunane og andre beredskapsaktørar i fylket var klare til å handtere utfordringane ekstremvêret Ingunn måtte komme med. Det vil vi gi dei ros for, seier fylkesberedskapssjef Stine Sætre.


30.01.2024

Ekstremvêret Ingunn

Onsdag 31. januar treff ekstremvêret "Ingunn" ytre strøk av Møre og Romsdal. Oppdatert varsel frå meterologisk institutt justerer vinden i vårt område ned til svært kraftige vindkast, oransje nivå.


21.12.2023

Atomulukker og pandemi - nye scenario til FylkesROS

I 2023 har vi utarbeidd tre nye analysar til FylkesROS Møre og Romsdal. To analysar handlar om atomhendingar med konsekvensar for fylket, og eitt handlar om ny pandemi i nær framtid.


05.12.2023

Forvaltningsregimet for naturfarer i Norge – statlig fagansvar

Naturfareforum presenterer rapporten "Forvaltningsregimet for naturfarer i Norge – statlig fagansvar" i eit webinar 15. desember kl. 13. 


01.12.2023

Fagdag om samfunnstryggleik og beredskap for ordførar og varaordførar

Kommunane står ovanfor eit stadig meir samansett og omskifteleg risikobilete. Dei har ei nøkkelrolle i arbeidet med samfunnstryggleik.


28.11.2023

Møte i Fylkesberedskapsrådet

Torsdag 16. november samla Statsforvaltaren i Møre og Romsdal Fylkesberedskapsrådet til møte i Molde. Tema for møtet var ein endra tryggingspolitisk situasjon.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel