Lisensfelling av jerv i Møre og Romsdal 2024-2025

Bilde: Roy Andersen, NINA

I Møre og Romsdal kan det fellast inntil 6 jervar i lisensfellinga som startar 20. august.

Publisert 20.08.2024

I Møre og Romsdal kan det fellast 6 jervar i beiteprioritert område (sone 2 i vedlagt kart). 
Innanfor forvaltningsområdet for jerv kan det ikkje fellast jerv (sone 1 i vedlagt kart).

Lisensfellingsperioden for jerv varer frå og med 20. august til og med 15. februar, jf forskriftsendring fastsett 17. august 2022 av Klima- og miljødepartementet (sjå vedlegg).

Rovviltnemnda i region 6 Midt-Norge fatta vedtak om kvote for lisensfelling av jerv 2024/2025 i møte 21. mai 2024. Etter klagebehandling vedtok Klima- og miljødepartementet 16.08.2024 å endre rovviltnemnda sitt vedtak. I klageavgjerda står det:

Rovviltnemnda i region 6 har satt kvoten til 30 jerv. Kvoten deles opp i en startkvote og en reservekvote, der det i startkvoten på 26 jerv kan være 13 tisper, og i reservekvoten på 4 jerv kan være 2 tisper. Av startkvoten kan det maksimalt felles 6 tisper innenfor forvaltningsområdet for jerv i region 6. Det kan tildeles fra reservekvoten til områder både utenfor og innenfor forvaltningsområdene for jerv dersom årsrapporten fra Rovdata om
yngleregistreringer av jerv i 2024 (publiseres 1. oktober) og oppdatert informasjon om jerveskader tilsier det. Familiegrupper av jerv (tispe med valper) er unntatt fra lisensfelling frem til 10. september.

Miljødirektoratet mener det er vanskelig å opprettholde en stabil delbestand med 3 årlige ynglinger innenfor gjeldende forvaltningsområde i Møre og Romsdal. Direktoratet mener man bør være tilbakeholden med å gi lisensfellingskvote innenfor forvaltningsområdet for jerv i
Møre og Romsdal, da det ikke registreres noe overtallighet av ynglinger av jerv i området som er avsatt som prioritert for jerv i fylket. Direktoratet anbefaler derfor at startkvoten for områdene innenfor forvaltningsområdet for jerv i Møre og Romsdal fjernes, slik at det ikke åpnes for lisensfelling av jerv innenfor forvaltningsområdet i Møre og Romsdal.

Departementet legger disse vurderingene til grunn, og endrer vedtaket fra nemnda i region 6 i tråd med Miljødirektoratets anbefalinger. Det vil si at vedtaket endres slik at startkvoten for områdene innenfor forvaltningsområdet for jerv i Møre og Romsdal, som i nemndas vedtak er satt til ett dyr, fjernes.

Rovviltnemnda sette i vedtak 20.08.2024 kvoten for beiteprioritert område i Møre og Romsdal til 6 dyr. 

Oppdatert informasjon om kvoten får du i kvotetelefonen. Merk også at vi tilbyr ein SMS-teneste for kvotemeldingar for lisensjakt på jerv og kvotejakt på gaupe. Meir info i lenke til høgre.